Restauratie van kapucijnenklooster en -kerk in Maaseik
Onroerend Erfgoedheeft een premie toegekend van 2 miljoen euro voor de restauratie van het exterieur en interieur van het kapucijnenklooster en de erbij horende kerk in Maaseik. Momenteel staat een groot deel van het pand leeg. De kloostervleugels en de kerk vertonen bouwfysische- en stabiliteitsgebreken. Het interieur is sterk verouderd en niet langer aangepast aan de hedendaagse comfort- en kwaliteitseisen.
De kapucijnen vestigden zich in 1626 in Maaseik. In 1632 werd gestart met de bouw van het klooster en in 1635 startte de bouw van de kerk, die in 1638 werd ingewijd. Het kloostercomplex heeft zijn oorspronkelijke vorm bewaard, met gebouwen rond een vierkant pandhof met pandgang. Van de oorspronkelijke drie kloostervleugels zijn alleen de noordelijke en oostelijke vleugel bewaard. De zuidelijke vleugel werd in de 19de eeuw vervangen door een nieuw gebouw.
Na de restauratie wordt in het klooster een groot deel van de administratieve diensten van Groep Ter Engelen vzw ondergebracht. Er komen ook enkele publieke ruimtes voor tentoonstellingen, lokale verenigingen en recepties. Het kloosterpand vormt een onderdeel van de site van dienstencentrum Ter Engelen, een organisatie die kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking ondersteunt. Het dienstencentrum biedt onderwijs, dagopvang, verblijfsmogelijkheden, ambulante zorg en mogelijkheden voor persoonlijke assistentie, verspreid over verschillende locaties in en rond Maaseik, verduidelijkt Onroerend Ergoed.
Bron: Onroerend Erfgoed