Geboortebasiliek in Bethlehem niet langer bedreigd werelderfgoed

Volgens de Unesco werden de Geboortebasiliek en de site errond verregaand en op een kwalitatief hoogstaande manier gerestaureerd.
04/07/2019 - 13:47
Interieur van de Geboortekerk van Bethlehem
Interieur van de Geboortekerk van Bethlehem © www.kro.nl/katholiek

Unesco, de cultuur- en wetenschaporganisatie van de Verenigde Naties, heeft de Geboortebasiliek in Bethlehem geschrapt van zijn lijst van bedreigd erfgoed van de mensheid. De daken, buitengevels, mozaïeken en deuren zijn omvattend en kwalitatief gerestaureerd, zo werd tijdens de Unesco-bijeenkomst in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, vastgesteld. Daarom worden de bedevaartkerk en de bedevaartroute naar Bethlehem niet langer als bedreigd werelderfgoed beschouwd.

De oorspronkelijke basilica, die volgens de christelijke overlevering werd opgericht op de plaats waar Jezus werd geboren, werd in 339 in opdracht van keizer Constantijn de Grote en zijn moeder Helena gebouwd. Algemeen werd aangenomen dat die oorspronkelijke basiliek door een brand werd vernield. Maar recent historisch onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat het oorspronkelijke kerkgebouw wellicht door een aardbeving werd getroffen. In de 6de eeuw werd op dezelfde plaats opnieuw een kerk gebouwd. Daarrond werden op de geboortesite Griekse, Latijnse, orthodoxe, franciscaanse en Armeense kerken en kloosters, evenals klokkentorens, terrastuinen en een bedevaartroute uitgebouwd.

Het kerkgebouw werd in 2012 door de Unesco zowel op de lijst van Werelderfgoed van de Mensheid als die van bedreigd erfgoed opgenomen. Na tweehonderd jaar verwaarlozing werd de basiliek vanaf september 2013 ingrijpend gerestaureerd, met de hulp van internationale specialisten en steun van de Palestijnse overheid. Dat die restauratie zo lang op zich liet wachten, was het gevolg van het gebrek aan overeenstemming tussen de katholieke, Grieks-orthodoxe en Armeense kerkleiding, die het gebouw samen beheren De basiliek blijft uiteraard erkend als werelderfgoed van de mensheid.

Bron: Kipa-Apic