Diplomatieke rel na uitspraken ex-nuntius Spanje over Franco
Enkele uitspraken van aartsbisschop Renzo Fratini, van 2009 tot 4 juli 2019 apostolische nuntius in Spanje, over het opgraven van de stoffelijke resten van Francesco Francowaren persoonlijk uitgedrukt, onderstreept Alessandro Gisotti, interim-directeur van de persdienst van de Heilige Stoel, vandaag met klem. De Heilige Stoel wil niets anders dan de soevereiniteit van Spanje respecteren. Door te zeggen dat die opgraving een politieke geste was, trad de Vaticaanse diplomaat een Spaanse wet met de voeten, wat erg ongebruikelijk is in diplomatieke kringen. De socialistische vicepremier Carmen Calvo was not amused. Ze heeft al laten weten officieel te protesteren tegen wat zij beschouwt als een inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van Spanje.
In een officiële verklaring vanmiddag haastte Gisotti zich om te benadrukken dat de antwoorden van mgr. Fratini op de vragen van journalisten ter gelegenheid van zijn afscheid aan Spanje – zijn laatste diplomatieke post, hij is eind april 75 geworden - uitsluitend als op persoonlijke titel moeten worden begrepen. We willen bovendien eraan herinneren dat de voormalige apostolische nuntius in Spanje via de pers al met klem heeft ontkend de intentie te hebben gehad om een intern politiek oordeel uit te spreken, aldus nog Gisotti.
De houding van de Heilige Stoel in verband met de mogelijke opgraving van Franco is duidelijk en werd eerder al officieel meegedeeld, eerst in een brief die staatssecretaris kardinaal Pietro Parolin in februari aan Carmen Calvo heeft laten bezorgen, en werd later nog eens herhaald door de secretaris-generaal van de Spaanse bisschoppenconferentie. De houding van de H. Stoel is gebaseerd op het volledige respect voor de soevereiniteit van de Spaanse staat, beklemtoonde Gisotti.
Sinds zijn aantreden als premier in juni 2018 heeft Pedro Sánchez de wens uitgedrukt de stoffelijke resten van de voormalige Spaanse dictator uit de basiliek in de Vallei van de Gevallenen te laten opgraven om ze te begraven op een kerkhof in de buurt van Madrid. In dat Monumento Nacional de Santa Cruz del Valle de los Caídos liggen (onder meer) ook gesneuvelde nationalistische én republikeinse strijders van de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) begraven. Als het Vaticaan verklaard heeft zich niet in deze zaak betrokken te voelen, dan gaat dat in tegen de wil van de leiding van het benedictijnenklooster dat aan de basiliek verbonden is en van de familie Franco.
In een interview dat eind juni werd gepubliceerd, had mgr. Fratini, toen nog in functie als apostolische nuntius, geopperd dat de socialistische regering met haar voornemen de voormalige dictator opnieuw tot leven had gewekt. Hij voegde toen eraan toe: Herinneren aan iets wat een burgeroorlog heeft veroorzaakt, helpt niet om beter te leven. In zijn ogen zijn de motieven voor de opgraving overwegend politiek en het resultaat van een ideologie van sommigen die Spanje opnieuw willen verdelen.
Bron: i.media