Hof van Busleyden klaar met restauratie besloten hofjes

Na jarenlange restauratie is het zevende en laatste Besloten Hofje uit de collectie van Hof van Busleyden te zien in het Mechelse museum.
27/07/2019 - 12:00
Daniël in de Leeuwenkuil
Daniël in de Leeuwenkuil © Hof van Busleyden

Sinds deze week is ook het zevende en laatste gerestaureerde besloten hofje in het Mechelse stadsmuseum Hof van Busleyden te zien. Bezoekers konden het Hofje eerder al gedeeltelijk zien tijdens de expo It almost seemed a lily, waarin de Besloten Hofjes in dialoog gingen met het werk van Berlinde De Bruyckere. Het Hofje was toen volledig ontmanteld. De voorbije twee maanden stelden de restauratoren het opnieuw samen, meldt het museum.

De Mechelse Besloten Hofjes zijn uniek in hun soort, nergens ter wereld vind je zo’n grote verzameling.

Het Hofje toont het Bijbelverhaal van Daniël in de Leeuwenkuil, omgeven door bloemen en dieren. In vergelijking met de andere hofjes is het uniek, omdat het kleiner is en artistiek bovendien beter van kwaliteit. De twee sculpturen aan weerszijde van Daniël zijn uit albast vervaardigd, niet uit hout. Nog in tegenstelling tot de andere zes is dit Hofje niet omgeven door een hek, hoewel het er ooit wel geweest kan zijn. Het Hofje kan gesloten worden met twee beschilderde zijluikjes met daarop de heilige Petrus en Johannes de Evangelist.

De unieke retabelkastjes uit de eerste helft van de zestiende eeuw bevatten prachtige beeldjes, zijdebloemen, minuscule gebruiksvoorwerpen en allerlei relikwieën

Het Hofje moest oorspronkelijk klaar zijn voor de opening van Museum Hof van Busleyden in juni vorig jaar. Maar de ontdekking van een verborgen reliëfpatroon op de zij- en achterwanden vroeg om extra onderzoek. Na 7 jaar studie en conservatie-restauratie zijn de Besloten Hofjes van de Mechelse gasthuiszusters weer alle 7 herenigd. Samen herbergen ze 1110 zijden bloemen en planten, zegt Joke Vandermeersch, hoofdrestaurator Besloten Hofjes. Daniël en de Leeuwenkuil toont een gedetailleerde tuin met opvallende fauna zijn kleine vogels, slakken, spinnen en zelfs een minuscule eekhoorn te zien. Zoals computeranimatie bijdroeg aan een meer realistische filmervaring, hebben de zestiende-eeuwse Hofjes de tuinimitatie in zijde tot ongeëvenaard hoogtepunt gebracht.

Bron: Hof van Busleyden