Amerikaanse Kerken herdenken bevrijding van slavernij
Zuidelijke baptisten in de VS hebben dinsdag een 40 dagen durende gebedscampagne voor de bevrijding van Amerikaanse afstammelingen van de slavernij beëindigd. De protestantse kerkgemeenschap herdacht daarmee de 400ste verjaardag van de komst van de eerste slaven vanuit Angola naar de VS, toen nog een Britse kolonie.
De herdenking nodigt kerken uit om zich vandaag te verzetten tegen mensenhandel, de uitbuiting van kinderen en elke vorm van racisme.
In augustus 1619 legde een Engelse kapitein aan voor de kust van Virginia met een schip met een twintigtal Afrikaanse slaven aan boord om ze te verkopen. Tegen 1860 leefden al 4 miljoen slaven op Amerikaans grondgebied. De VS zouden de slavernij pas op het einde van de burgeroorlog van 1865 ongrondwettelijk verklaren. Maar de discriminatie van de zwarte bevolking blijft er tot op vandaag een probleem. Ook sociaal blijven Afro-Amerikanen achtergesteld. Samen vertegenwoordigen zij 13 procent van de bevolking van de VS. Maar zij bezitten nauwelijks 3 procent van de rijkdom.
De gebedscampagne van de baptisten geeft het startschot voor de slavenherdenkingen tussen 23 tot 25 augustus 2019, in Fort Monroe in Hampton (Zuid-Virginia, VS). Die omvatten een reeks ceremonies, symposia en concerten. Hoogtepunt is een symbolische actie waarbij de klokken worden geluid en vlinders worden vrijgelaten.
Slavenhandel pas in de 19de eeuw verboden
Ook kerken gaan in de geschiedenis van de slavenhandel niet vrijuit. Zo kon de Universiteit van de Jezuïeten in Georgetown slechts het failliet vermijden omdat er in de staat slaven waren tewerkgesteld op de plantages van de jezuïeten. Volgens het Digitale Archief over de Slavernij van Georgetown verkocht pater Thomas Mulledy van Georgetown ook op 19 juni 1838 nog eens 272 slaven, onder wie ook vrouwen en kinderen.
In 1839 publiceerde paus Gregorius XVI de bulle In Supremo Apostolatus waarin hij de slavenhandel expliciet veroordeelde en dreigde met sancties tegen kerkelijke instellingen die daaraan nog hun medewerking verleenden. Maar het duurde nog verschillende jaren voordat de bisschoppen in de VS erop toekeken dat die aanbeveling ook effectief in de praktijk werd omgezet. Pas in 1920 kregen de eerste Afro-Amerikanen toestemming om zich in te schrijven aan het seminarie om er priesterstudies te volgen.
Bron: KNA/Kipa-Apic