Na 200 jaar brouwt abdij van Park opnieuw bier

De norbertijnen van de abdij van Park in Heverlee knopen opnieuw aan met hun aloude traditie van het bierbrouwen.
04/09/2019 - 11:21

Bijna twee eeuwen na de stopzetting van de bierproductie kondigen de norbertijnen van abdij van Park in Heverlee (Leuven) vandaag dinsdag aan dat er opnieuw bier wordt gebrouwen binnen de muren van hun abdij. Ze knopen daarmee aan met een traditie die uit de middeleeuwen dateert. Tijdens de Franse overheersing werden de kanunniken in 1797 verplicht hun abdij te verlaten. De gronden en goederen werden aangeslagen door de overheid en openbaar geveild. Hoewel de norbertijnen later naar de abdij konden terugkeren, werden in 1828 de brouwketels als oud ijzer verkocht.  

Het eerste bier dat in de nieuwe ketels werd gebrouwen heet Libertus, genoemd naar de invloedrijke abt Libertus De Paepe die van 1648 tot 1682 de abdij bestuurde. Voor toekomstige bieren volgen namen van personen die veel hebben betekend voor de abdij. Voor de productie van de bieren worden biogranen gebruikt. Elk bier zal zijn eigen kleur, smaak en aroma hebben. De bieren zijn ongefilterd en niet gepasteuriseerd. Ze gisten na op de fles.

 

de 'libertus'
de 'libertus' © Norbertijnen

Er zal ruim de tijd genomen worden om de Braxatorium Parcensis-bieren te brouwen. Traag is goed.

Brouwer Joris Brams, die opgroeide in de schaduw van de abdij van Park, bracht in 2012 in overleg met de kanunniken het Heverlee-bier op de markt. Daarvan worden nu al meer dan 16 miljoen pintjes per jaar verkocht.  In 2017 staken de paters van de abdij van Park en Joris Brams de koppen opnieuw bij elkaar. Broeder Filip Noël, pater-econoom van de abdij van Park: Er werd beslist om de brouwerij zorgvuldig te restaureren en op de originele plaats herop te bouwen. Hiermee wordt opnieuw aangeknoopt met een andere eeuwenoude traditie van onze abdij, namelijk het toepassen van innovatieve en duurzame oplossingen. En Joris Brams voegt eraan toe: In de abdijbrouwerij van Park worden slechts heel kleine hoeveelheden bier geproduceerd met lokale grondstoffen volgens eeuwenoude principes. Er worden uitsluitend gebruik gemaakt van bio-ingrediënten en kruiden die op de abdij zelf groeien. Bij het brouwen volgen wij de seizoenen. De bieren worden lokaal verkocht.

De brouwerij combineert oud en nieuw
De brouwerij combineert oud en nieuw © Norbertijnen

De brouwerij zelf is omgedoopt tot Braxatorium Parcensis (Brouwerij van Park in het Latijn, redactie). De benaming trappistenbier mag slechts gebruikt worden wanneer de productie van het bier binnen de kloostermuren van een trappistenabdij plaatsvindt. Maar de Braxatorium Parcensis-bieren zijn, net als bij de trappistenbieren, echte abdijbieren omdat zij echt binnen de muren van de abdij (intra muros) worden gebrouwen en onder toezicht van de monniken. Het eerste bier, de Libertus, is momenteel verkrijgbaar in flessen van 33 cl en weldra ook in kruiken van 1 liter en vaten van 20 liter. De bieren zullen verkocht worden via de website van de abdijbrouwerij en een enkele lokale kanalen.

Bron: Norbertijnen van abdij van Park