Paus ontmoet controversiële Amerikaanse jezuïet
Paus Franciscus heeft de Amerikaanse jezuïet James Martin ontvangen en ruim een half uur met hem gesproken. Martin staat in eigen land bekend voor zijn inzet in de lgtb-gemeenschap, die hij tijdens de ontmoeting met de paus omschreef als de meest gemarginaliseerde groep in de katholieke Kerk. Martin publiceerde in 2017 het boek: Building a Bridge: How the Catholic Church and the LGBT Community can enter into a Relationship of Respect, Compassion and Sensitivity. De jezuïet kreeg voor zijn engagement ook felle kritiek van Amerikaanse kerkleiders en anti-lgtb-groepen in de kerk.
Ik denk niet dat er iemand is die zich net zo gemarginaliseerd voelt in de kerk als de lgtb-katholiek. James Martin
James Martin s. j. verklaarde na afloop van het gesprek dat de paus heel aandachtig had geluisterd en echt bekommerd was om de lgtb-gemeenschap. Deze ontmoeting is een feestdag voor de lgtb, die al lang ernaar uitkijken dat de kerk de hand naar hen zou uitsteken. Dit gesprek is voor mij bijna een wonder. Maar wat nog belangrijker is: ik denk dat dit zal beschouwd worden als een echt teken van zijn pastorale zorg en bezorgdheid voor holebikatholieken en holebi's wereldwijd. Dat is het volgens hem des te meer omdat de paus vlak voor het begin van de bisschoppensynode en tussen zijn drukke agenda door nog tijd voor hem had vrijgemaakt.
Ik getuigde bij de paus over mijn ervaringen met lgtb-katholieken die ik heb ontmoet, hun vreugden en verwachtingen. Hij was een ongelooflijk aandachtige luisteraar, en de vragen die hij stelde maakten duidelijk dat hij voor deze mensen zorgt. Pater Martin hoopt dat kerken plekken zijn waar lgtb-ers niet het gevoel hebben dat zij melaats zijn, dat ze zich niet hoeven af te vragen hoe ze worden behandeld als ze een kerk binnenkomen en dat zij kerkplekken ervaren als plaatsen waar zij verwelkomd worden. Als de kerk slechts open stond voor mensen waarvan het leven de perfecte weerspiegeling is van de evangeliën en de catechismus, dan zouden er maar heel weinig mensen op de kerkbanken zitten.
Bron: Crux