Vasten of dieet?

Het vasten schept een lege ruimte die God kan invullen.
06/10/2019 - 10:00
Met Tournée Minérale werd februari uitgeroepen tot maand zonder alcohol.
Met Tournée Minérale werd februari uitgeroepen tot maand zonder alcohol. © Carré

Christenen worden van kindsaf aan ermee vertrouwd gemaakt dat er in de veertigdagentijd en tijdens de Goede Week wordt gevast en kennen velen nog het moto: Vrijdag, visdag. Orthodoxen vasten bij uitbreiding ook nog op de feestdag van de heiligen Petrus en Paulus op 29 juni en voor een periode van twee weken voorafgaand aan Maria Tenhemelopneming op 15 augustus. In orthodoxe kloosters en bij strenge orthodoxen is bovendien ook nog elke woensdag en vrijdag een vastendag.

De traditie om op woensdag en vrijdag te vasten, werd in de katholieke traditie teruggebracht tot het vasten op bepaalde dagen in de veertigdagentijd.

Onze moderne, geseculariseerde samenleving omarmt de Dagen zonder vlees, om nog maar te zwijgen van de vele diëten. Maar dat neemt niet weg dat er een essentieel verschil blijft bestaan tussen vasten en diëten. Terwijl we op dieet gaan voor een ​​gezonder lichaam en lichamelijk leven, vasten we bijkomend ook om een ​​gezondere ziel en geestelijk leven. Christelijk vasten kan niet gereduceerd worden tot bepaalde praktijken om gewicht te verliezen of gezonder te worden. Dieet is een poging om minder vraatzuchtig te zijn en gewicht te verliezen, maar het gaat niet over het schuwen van het plezier van eten. Met diëten kan je zelfs gerust en met volle teugen genieten van het gezondere voedsel dat je eet. Maar als wij vasten, dan volgen wij het voorbeeld van Jezus die 40 dagen in de woestijn vastte voordat hij aan zijn openbare leven begon. Jezus zelf gebruikte vasten om de kracht die het Hem zou brengen. De heiligen deden hetzelfde. Sint-Basilius de Grote noemde het vasten 'het wapen van bescherming tegen demonen, schrijft Nancy Flanders, in Catholic Digest.

Met de oproep tot een duurzame en ecologische levensstijl, breekt de tijd aan om de praktijk van het vasten opnieuw volop te omarmen.  

Er is niets mis met het verlangen om af te vallen en in feite zouden katholieken moeten afzien van te veel eten en vasthouden aan een gezond dieet en goede oefeningen, zoals ook artsen dat adviseren. Ook buiten de vastenperiodes in de kerkelijke traditie is een gezond, maar aangenaam dieet een aanrader. Bovendien kunnen wij ook dagen van vasten toevoegen om onze spirituele kracht op te bouwen. Maar er blijft een essentieel verschil: Dieet zorgt voor een sterker lichaam, vasten zorgt voor een sterkere ziel. Charles M. Murphy, auteur van The Spirituality of Fasting: Rediscovering a Christian Practice (Ave Maria Press, 2010), schrijft: Vasten drukt ons verlangen uit om ons te bekeren van zonde en egoïsme en om de gevolgen van zonde in ons leven te verwijderen. Ondanks de verleiding om vasten als dieet te gebruiken, kunnen we in de plaats daarvan zowel ons lichaam als onze ziel versterken.

Bron: Catholic Digest