
7 tips voor een oprechte 'sorry'
#1 Wacht niet te lang
Wanneer je merkt dat een ander gekwetst werd door iets wat jij zei of deed, kan je best niet te lang wachten om je er voor te verontschuldigen. Hoe langer het duurt, hoe meer de ander immers zal denken dat je er niet om geeft hoe hij of zij zich erbij voelt.
Een juist moment zal zelden uit de lucht vallen. Het zal aankomen op jouw durf om de stap te zetten naar de ander.
#2 Zorg ervoor dat je de ander ziet
Vlug een berichtje met ‘sorry’ sturen, zal niet zoveel teweegbrengen. Tenzij het de start is van een uitgebreider gesprek met wie je kwetste.
Zorg ervoor dat je elkaar kan zien tijdens dat gesprek. Lichaamstaal spreekt soms sterker dan woorden. Een live ontmoeting geeft bovendien aan dat je echt tijd wil maken voor de ander en dit gesprek heel belangrijk vindt.
#3 Benoem de impact van je fout
Maak duidelijk dat je begrijpt waarom je de ander gekwetst hebt met wat je deed of zei. Laat hierbij ook ruimte voor de ander om te benoemen hoe groot die impact is geweest, want anders interpreteer je enkel vanuit je eigen perspectief. Hiermee toon je dat je bereid bent om de pijn te erkennen die bij de ander werd wakker gemaakt.

#4 Laat de ‘maar’ achterwege
Als je meteen ook excuses zoekt voor je gedrag, neem je eigenlijk onvoldoende verantwoordelijkheid voor je gemaakte fout. Wanneer je je verontschuldigt, ligt de klemtoon op het erkennen van de pijn die jouw fout bij de ander teweegbracht.
Het kan goed zijn dat er ook naar jou toe fouten zijn gemaakt. Haal deze verzachtende omstandigheden echter niet meteen zelf aan. Het zal de geloofwaardigheid van je sorry ondergraven.
Je mag ook niet verwachten dat de ander zich automatisch zal verontschuldigen tegenover jou. Meestal zullen daar meerdere gesprekken voor nodig zijn en dien je samen een heel proces te gaan.
#5 Probeer de schade te herstellen
Als het gaat om iets materieels dat je kapot maakte, kan een sorry gevolgd worden door een vergoeding.
Veel moeilijker zijn de fouten die iets in de relatie kapot hebben gemaakt. Vertrouwen kan soms voorgoed verbroken zijn.
Toch is het niet onmogelijk om gebroken vertrouwen te herstellen. Als jij alvast die intentie hebt, geef dan duidelijk aan dat je samen stappen wil zetten en voor de relatie wil vechten.
Als het jou is bijgebleven, is de kans groot dat ook de ander het nog met zich meedraagt.
#6 Denk na hoe je het beter kan aanpakken
Soms lijken de fouten die je maakt op elkaar. De vertrouwensband met die ene persoon kan misschien verbroken zijn, maar je kan ervoor proberen te zorgen dat je niet opnieuw dezelfde fout maakt naar een ander toe.
Ga te rade bij familie en vrienden of roep professionele hulp in als je zelf niet goed weet hoe je situaties beter dan voorheen kan aanpakken.
#7 Het is nooit te laat
Soms kost het tijd om je eigen fout in te zien, te beseffen hoe groot de impact op de ander was en het aan te durven om je kwetsbaar op te stellen.
Moest je je in die situatie bevinden, weet dan dat het nooit te laat is om sorry te zeggen. Je zal er geen oude koeien mee uit de sloot halen. Als het jou is bijgebleven, is de kans groot dat ook de ander het nog met zich meedraagt. Erover spreken kan voor beiden op zijn minst een kans zijn om een verdere stap te zetten in het verwerken van wat nog niet verwerkt was.