Benedictijnen nemen grootste Duitse kloosterbrouwerij in gebruik

De brouwerij van het klooster van Andech is de grootste Duitse brouwerij die onafhankelijk door een kloostergemeenschap wordt geleid.
13/10/2019 - 11:00
Het Andechser bockbier
Het Andechser bockbier © Klosterbrauerei Andechs

De benedictijnen in Andech (Oberbayern) hebben maandag hun nieuwe kloosterbrouwerij in gebruik genomen. Daarvoor was een investering nodig van 12 miljoen euro. Het gebouw bevat een opslagruimte waar tot 1 miljoen flessen van de verschillende bieren van de brouwerij kunnen opgeslagen worden. De productie, die nu ook veel minder water en energie verbruikt, kan opgedreven worden tot (maximaal) 24.000 bierflesjes per uur.

De monniken brouwen sinds 1455 een eigen bockbier. Het is het meest verkochte abdijbier van Duitsland. De kloostergemeenschap bestaat uit 13 monniken. Zij kunnen dankzij de bierproductie niet alleen herstellingswerken uitvoeren, maar ook een school beheren. Bovendien geven zij dankzij hun brouwerij langdurig werk aan verschillende arbeiders, die anders maar moeilijk hun plaats zouden vinden op de arbeidsmarkt.

Sinds 2003 is 30 miljoen euro geïnvesteerd in de brouwerij, jaarlijks goed voor een bierproductie van 100.000 hectoliter. De brouwerij van Andechs produceert acht verschillende bieren. Naast het klassieke witte en volle bier, brouwen de benedictijnen als enige Duitse kloosterbrouwerij het hele jaar door een bockbier met een alcoholgehalte van 7,1 procent.

Bron: KNA