Algerije sluit drie evangelische kerken
De Algerijnse overheid heeft op enkele dagen tijd drie protestantse kerken gesloten. Op 16 oktober viel de politie in het noorden van land binnen in de Tafatkerk in de stad Tizi Ouzou. Gelovigen kregen het bevel om de kerk meteen te verlaten. Wie niet snel genoeg reageerde, werd naar verluidt met geweld uit het kerkgebouw gejaagd. Een dag eerder vonden gelijkaardige acties plaats bij de Full Gospel Church in Tizi Ouzou en de Bron van Levenkerk in Makouda. Bij die laatste actie werd ook de voorganger van de kerkgemeenschap aangehouden. Sinds het begin van het jaar heeft de Algerijnse overheid al acht kerken gesloten. De Full Gospel Church is met zijn duizend leden de grootste protestantse kerk van het land. De voorganger, Salah Chalah, staat aan het hoofd van de Eglise Protestante d’Algérie (EPA, Federatie van Protestantse Kerken van Algerije).
Alle gesloten kerken behoren tot de EPA, een koepelorganisatie die in 1974 werd opgericht als gesprekspartner voor de overheid. In 2006 werd een strenge wet van kracht voor de erkenning van niet-islamitische gebedsplaatsen. De wet voorziet ook strenge straffen voor pogingen om moslims te bekeren. Sinds 2017 wordt die wet strikt toegepast.
Mervyn Thomas van Christian Solidarity Worldwide (CSW), een organisatie die zich inzet voor de strijd tegen geloofsvervolging, vreest dat de acties slechts een aanzet dreigen te vormen voor een massale sluiting van kerken. Dit is strijdig met artikel 42 van de Algerijnse grondwet, waarin de gewetensvrijheid en vrije meningsuiting, maar ook de vrije eredienst worden gegarandeerd. Wij roepen de Algerijnse overheid op om de gesloten kerken opnieuw te heropenen en om Eddein Bin Zeid en andere leden van de christelijke gemeenschap die gearresteerd zijn vrij te laten. Algerije moet de wet van 2006 herzien, waardoor de vrijheid van vereniging en van eredienst of geloofsovertuiging gecriminaliseerd worden.
Matias Perttula van het International Christian Concern, een organisatie die zich inzet voor vervolgde christenen, zegt niet te kunnen begrijpen waarom de Algerijnse overheid zo drastisch en zonder enige vorm van dialoog te werk gaat. Al vond er vorige week weliswaar een geweldloze protestactie plaats tegen de sluiting van de kerken. Het hoofd van de federatie Salah Chalah probeerde al verschillende keren om in gesprek te gaan met de overheid. Tevergeefs. Wij roepen alle christenen wereldwijd op om te bidden voor onze broeders in Algerije.
Bron: International Christian Concern/CSW