Beeld van Pachamama in de Tiber gegooid

Onbekenden hebben uit protest tegen 'deze afgoderij' vijf beelden van inheemse Amazonevolkeren uit een kerk in Rome gestolen en in de Tiber gegooid.
22/10/2019 - 16:28
Het beeld van de pachamama
Het beeld van de pachamama © Lifesitenews

Twee onbekenden hebben vijf beelden uit een kerk in Rome gestolen en die daarna in de Tiber gegooid. Een van de beelden was dat van een naakte zwangere vrouw, dat volgens de enen een afbeelding van Maria is en volgens de anderen een voorstelling is van Pachamamaof Moeder Aarde. Het was juist dit omstreden beeld dat de conservatieve website LifeSite had geïnspireerd tot een petitiecampagne tegen het heidendom en het in twijfel trekken van de fundamenten van ons geloof tijdens de bijzondere assemblee van de bisschoppensynode over de Amazone.

Deze actie getuigt nogmaals van de minachting voor de inheemse volkeren en hun cultuur. James Martin s.j.

Het beeld van Pachamama was voor de opening van de bisschoppensynode even in de Sint-Pietersbasiliek te zien, stond later in de synodezaal en nam een prominente plaats in bij verschillende activiteiten in de marge van de synode. Het Vaticaan heeft weerlegd dat het beeld van de Pachamama een afbeelding is van de Maagd Maria, maar het kan ons ook niet vertellen wat het beeld dan wel zou vertegenwoordigen. Dit beeld stelt de rol van Maria in de heilsleer van de Kerk en de goddelijkheid van Christus en de Kerk in vraag, aldus LifeSite. Volgens een woordvoerder van het Vaticaan is het beeld, dat de afgelopen dagen in de kerk van de karmelieten stond opgesteld, het symbool van de vruchtbaarheid en het leven.

Actievoerders hebben alvast niet gewacht om te zien of de oproep voor de petitie, die dit weekend als oproep tot waakzaamheid voor de besluiten van de bisschoppensynode werd gelanceerd, veel succes heeft. Ze trokken naar de Santa Maria in Traspontinakerk, haalden er het beeld samen met nog vier andere beelden van inheemse volkeren uit verschillende zijkapellen van de kerk weg en filmden de hele actie. Daarna werden de houten beelden vanaf een brug in de Tiber gegooid.

Paolo Ruffini, de prefect van het Dicasterie voor de Communicatie, spreekt over een daad van verzet van ultraconservatieve katholieken, tegen de geest van open dialoog tijdens deze bisschoppensynode. Tegenstanders beweren dat de synode gekaapt is om progressieve ideeën, onder meer over gehuwde priesters en de wijding van vrouwen tot diaken, door te drukken in de wereldkerk. De actie moet duidelijk maken dat er in bepaalde kringen een groot wantrouwen bestaat over het verloop van de synode en dat men de besluiten ervan niet zonder slag of stoot zal aanvaarden.

Bron: America/Daily Mail/Lifesitenews