Waarom zusters vooraan staan in de strijd tegen de mensenhandel
Volgens Maria Schlackl, de algemene overste van de zusters salvatorianessen, is de mensenhandel een miljardenbusiness en een van de ernstigste vormen van moderne slavernij. Vrouwelijke religieuzen staan in Europa en in de rest van de wereld in alle stilte en ver van de schijnwerpers, in de eerste lijn in de opvang van de slachtoffers van mensenhandel. Vrouwen die ontsnappen, komen vaak als eerste bij hen terecht omdat zij vertrouwenspersoon zijn en hen onderdak en veiligheid kunnen bieden tegen gewetenloze mensenhandelaars.
Volgens zuster Maria Schlackl, lid van het internationale netwerk Talitha Kum van vrouwelijke religieuzen tegen de mensenhandel, zijn er naar schatting 2,4 miljoen mensen slachtoffer van mensenhandel of seksuele uitbuiting. Daarvoor bestaat er volgens haar bij de publieke opinie nauwelijks aandacht, al is er de afgelopen jaren vooruitgang geboekt op het vlak van bewustmaking.
De mensenhandel, een moderne vorm van slavernij, is een miljardenbedrijf. De omzet wordt geschat op 99 miljard dollar per jaar. Zuster Maria Schakl
De Oostenrijkse zuster heeft in haar eigen land, samen met vijf andere kloosterordes en congregaties van vrouwelijke religieuzen in 2010 de vereniging Solwodi Austria opgericht, om vrouwen en migranten te helpen die het slachtoffer werden van mensenhandel, seksueel geweld en uitbuiting. Wij proberen hen ook een stem te geven. Een jaar eerder werd onder impuls van deInternationale Unie van Vrouwelijke ReligieuzenTalitha Kum opgericht, een internationaal netwerk van de religieuzen voor de opvang van slachtoffers van de mensenhandel.
Bron: Kathpress.at/Solwodi