Ambassadeurs voor de Vrede geven stem aan stemlozen

Brigitte Herremans en Artsen Zonder Grenzen worden op 12 december in Kazerne Dossin gehuldigd voor hun inzet voor vrede en mensenrechten.
25/10/2019 - 18:16

Pax Christi Vlaanderen roept Midden-Oostenexpert Brigitte Herremans en Artsen Zonder Grenzen uit tot Ambassadeur voor de Vrede. Herremans dankt dat aan haar studie en kennis van de regio van het Midden-Oosten. Daardoor kan zij de conflicten in de regio beter doorgronden en op bevattelijke manier aan het publiek duidelijk maken. Artsen Zonder Grenzen wordt onderscheiden voor de zoek- en reddingsoperaties op de Middellandse Zee en de vele oproepen voor een menselijker Europees migratiebeleid.

De titel Ambassadeur voor de Vrede wordt sinds 1999 jaarlijks door Pax Christi toegekend aan personen of groepen die zich met een bijzonder engagement inzetten voor vrede, weerbaarheid, verbondenheid en respect voor de mensenrechten. Annemarie Gielen, directeur van Pax Christi: De manier van kijken en spreken van Brigitte Herremans getuigt van het verlangen om de conflicten in het Midden-Oosten te doorgronden en zo eerlijk mogelijk te duiden. Respect voor het internationaal recht fungeert daarbij als permanent richtsnoer. Herremans was tussen 2002 en 2017 beleidsmedewerker voor het Midden-Oosten bij Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen. Sinds september 2019 is zij vorser aan het mensenrechtencentrum van de UGent en doet zij onderzoek naar de rol van kunst in het conflict in Syrië. Haar kritische houding ten opzichte van de politieke gang van zaken in Israël en het Midden-Oosten wordt gevoed door een grote liefde voor de regio. De weigering – in 2016 – van toegang tot Israël voor 10 jaar is daarom ook een bijzonder spijtige zaak.

Brigitte Herremans
Brigitte Herremans © UGent

Verbondenheid

Brigitte Herremans: Het verheugt me om tot ambassadeur voor de Vrede te worden uitgeroepen omdat ik me nauw betrokken voel bij Pax Christi Vlaanderen en dit ambassadeurschap mijn band met het vredeswerk verdiept. Voor mij is het essentieel dat we niet alleen vanuit een veiligheidsperspectief naar de regio kijken, maar de stem van gewone burgers horen. Ik wil vooral verbondenheid creëren met burgers in het Midden-Oosten en tonen dat hun zorgen en verlangens niet zo wezenlijk verschillen van die van mensen hier. De roep naar vrijheid en rechtvaardigheid klinkt luid, ook liepen de Arabische revoluties op een sisser uit. Toch stuit dissidentie in streken die geplaagd worden door tirannie, mensenrechtenschendingen en uitzichtloze armoede vaak op onbegrip bij ons. De stilte van de onderdrukten wordt al te vaak aanvaard of zelfs aangemoedigd, uit angst voor het ontwrichtende effect van opstanden. Het is echter onrealistisch om te verlangen dat mensen in de regio gedwee en stil blijven omdat er geen democratische veranderingen in het verschiet liggen. 

Lees verder onder de afbeelding.

redding op zee
redding op zee © AZG

Reddende engel

Annemarie Gielen: Ook Artsen Zonder Grenzen krijgt de titel. De organisatie zette zich de afgelopen jaren, naast hun andere medische interventies in conflict- of rampgebieden overal ter wereld, in voor zoek- en reddingsoperaties op de Middellandse Zee. Sinds mei 2015 voerde Artsen Zonder Grenzen zoek- en reddingswerken uit met verschillende schepen: Phoenix, Dignity I, Argos, Prudence en Aquarius. In december 2018 werd de Aquarius aan de ketting gelegd. In augustus 2019 hervatte de organisatie (opnieuw met SOS Mediterranée) haar reddingsoperaties met de Ocean Viking. Sinds augustus redde het schip al meer dan 850 mensen op zee. Artsen Zonder Grenzen blijft Europese regeringen wijzen op hun verantwoordelijkheid voor het redden van mensen op zee en blijft benadrukken dat politici bewust de ogen sluiten voor de humanitaire crisis in Libië en op zee.