ABEL – Bijbelse Achtergrond En Leerplan
Begin 2019 werden de leerplannen godsdienst, 20 jaar na hun ontstaan, geactualiseerd. Daarbij werd - onder meer - grotere nadruk gelegd op het gebruik van de Bijbel als bron en impuls bij het lesgeven. Daarmee gepaard gaande rees ook de vraag om de godsdienstleerkrachten in het secundair onderwijs daarin bij te staan door hen tal van Bijbelse impulsen aan te reiken.
Thomas
Deze leerkrachten doen al jaren een beroep op Thomas (Theologie, Onderwijs en Multimedia: Actieve Samenwerking). De website wil een actieve en interactieve samenwerking creëren tussen alle leerkrachten (rooms-katholieke) godsdienst van alle onderwijsnetten in Vlaanderen en allen die met geloofsopvoeding (bij jongeren) begaan zijn.
ABEL
Binnen dit aanbod staat nu het project ABEL. Het is ook een Bijbelse naam en het letterwoord staat voor wat het wil zijn: Bijbelse Achtergrond En Leerplan). Bij elk ingrediënt of inhoudelijk thema uit het perspectief Christelijk geloof / Traditie word er gezocht naar een Bijbelse insteek.
Op de ABEL-website, ook bereikbaar via 'www. abel.vlaanderen' vindt de leerkracht bij ieder (genummerd) ingrediënt een klein of middelgroot dossier dat mensen Bijbels wegwijs wil maken. Dit dossier bevat een gestructureerd overzicht van goede teksten uit bestaande literatuur hieromtrent.
Zoals voor Thomas is het ook dienstig voor mensen die niet in het onderwijs staan en pastoraal werkzaam zijn of gewoon Bijbels geïnteresseerd. Het project wordt gedragen door Frans Essel, ere-inspecteur en begeleider Godsdienst van het bisdom Brugge en nu werkzaam als meewerkend priester in de regio Diksmuide.