Dramatische overstromingen in Oost-Afrika
De koepel van katholieke hulporganisaties Caritas Internationalis stelt alles in het werk om de slachtoffers van de overstromingen in Oost-Afrika bij te staan. Na maanden van hevige droogte staan grote delen van Kenia, Somalië en Zuid-Soedan blank. Volgens de hulporganisatie zijn er in de drie landen 2,5 miljoen mensen op de vlucht gejaagd. In Zuid-Soedan alleen werden 1 miljoen mensen dakloos.
Volgens specialisten worden de hevige regenval en de overstromingen fel bevorderd door de klimaatopwarming. Crux.
De Keniaanse Caritasmedewerker Eh. George Okoth, diocesaan directeur in Eldoret, getuigt hoe verschillende gezinnen compleet verrast werden toen hun woning onderstroomde. Vele mensen zijn verdronken. Het is vechten tegen de bierkaai. Door de etnische spanningen en landverschuivingen werden er al vele burgers ontheemd. Nu moeten wij ook nog eens deze crisis het hoofd bieden. Isacko Jirma Molu, diocesaan Caritasverantwoordelijke in Marsabit (Kenia), wijst ook op de gevolgen voor de veestapel. Ontelbare boeren en families verloren hun schapen en geiten.
Zuid-Soedan
De Zuid-Soedanese president Salva Kir heeft deze week de noodtoestand afgekondigd voor 27 provincies. De Verenigde Naties en Artsen zonder Grenzen (Azg) waarschuwen dat hele dorpen overspoeld worden. Epidemieën dreigen zich snel te verspreiden. Teams van Artsen zonder Grenzen delen in Zuid-Soedan, maar ook in grote delen van Somalië tenten en kits met kookspullen uit, bouwen noodtoiletten en zorgen voor schoon drinkwater.
Mensen hebben van alles nodig. Om te beginnen schoon drinkwater en noodtoiletten. Maar zij hebben ook voedsel, onderdak en acute medische hulp nodig, getuigt Gautam Chatterjee, landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in Somalië. Mensen hebben last van diarree, door insecten overgebrachte ziekten als malaria en luchtweginfecties. En we maken ons zorgen dat er meer kinderen ondervoed raken.
Internationale en nationale organisaties moeten in actie schieten om voedsel, water, onderdak en gezondheidszorg te bieden. Kim Gielens, AZG.
Volgens Artsen zonder Grenzen is de situatie vooral in het oosten en het noordoosten van Zuid-Soedan dramatisch. In Pibor, in het oosten van het land, werden Azg-teams gedwongen om patiënten te ontslaan toen het hospitaal volledig onder water kwam te staan. Door het stijgende water hebben patiënten noch de gemeenschap toegang tot gezondheidszorg. In een poging om de dienstverlening voort te zetten, werd een tentenhospitaal opgetrokken hogerop. Wij maken ons grote zorgen over de bevolking in de afgelegen gebieden rond Pibor en Maban. In eerste instantie voeren we lucht- en grondanalyses uit om de volledige impact van de situatie te begrijpen. Verontreinigde waterbronnen dreigen te leiden tot de uitbraak van wateroverdaagbare ziektes zoals cholera of hepatitis A. We verwachten een ernstige toename van diarree, malaria en infecties van de luchtwegen, drie van de belangrijkste doodsoorzaken in Zuid-Soedan, zegt Kim Gielens, landcoördinator in Zuid-Soedan.
Zeven miljoen Zuid-Soedanezen, ongeveer twee derde van de bevolking, hadden al nood aan humanitaire hulp. De nieuwe overstromingen vernietigen nu ook nog eens de gewassen en de voedselvoorraden van de bevolking. Daardoor zal de ondervoeding nog toenemen.
Bron: Caritas/Azg