Paus roept christenen en boeddhisten op tot broederschap
Paus Franciscus heeft vanmorgen in een boeddhistisch klooster de opperste boeddhistische leider Somdet Phra Ariyavongsagatanana IX ontmoet. In zijn toespraak moedigde de paus christenen en boeddhisten aan om als goede buren samen te leven en riep hij op tot een open en respectvolle dialoog in het teken van de vrede.
De boeddhistische patriarch stond paus Franciscus op de wachten aan de ingang van de Wat Ratchabophit Sathit Maha Simaram-tempel in Bangkok en begroette hem hartelijk. Hij herinnerde de paus eraan dat hij 35 jaar geleden met zijn voorganger mee naar Rome was gereisd, toen die naar paus Johannes Paulus II trok om de dialoog tussen christenen en boeddhisten te bevorderen. De boeddhistische leider was toen uitdrukkelijk door de Poolse paus uitgenodigd om Thailand te bedanken voor de inspanningen van het land in de opvang van vluchtelingen uit Cambodja, Vietnam en Laos.
Patriarch Ariyavongsagatanana IX: Vandaag begroet ik geen nieuwe vriend, maar een oude kennis. Koningen van Thailand reisden al in de 19de eeuw naar het Vaticaan: naar paus Leo XIII in 1897, paus Pius XI in 1934 en paus Johannes XIII in 1960. Tussen onze volkeren bestaat een sterke en duurzame vriendschap, wederzijds begrip en een samenwerking als gelijkwaardige partners. Ik zal bidden voor uw gezondheid en opdat u uw goede werken blijft vervullen.
Paus Franciscus herhaalde zijn engagement voor een open en respectvolle dialoog in dienst van de vrede en het welzijn.
Paus Franciscus bevestigde aansluitend dat hij die wederzijdse erkenning met deze reis komt versterken. In het spoor van mijn voorgangers wil ik het respect, maar ook de vriendschap tussen onze gemeenschappen vergroten. Daarmee getuigen wij niet alleen tegenover onze gemeenschappen, maar tegenover de hele wereld dat een cultuur van ontmoeting mogelijk is. Religies moeten ernaar streven om altijd een baken van hoop en promotor van broederschap te zijn.
Eerder op de dag was paus Franciscus zijn bezoek aan het Aziatische land officieel gestart met een ontmoeting met de Thaise premier Gen Prayut Chan-o-cha, legerofficieren, burgerlijke en religieuze leiders en het diplomatieke korps. Premier Prayut zei dat de regering vereerd is met het bezoek van de paus en herinnerde aan de 350ste verjaardag van de aankomst van de eerste zendelingen in Siam en de 50ste verjaardag van de ondertekening van de diplomatieke relaties tussen Thailand en de Heilige Stoel. Hij loofde de inspanningen van de paus voor harmonie, ontwikkeling, de bescherming van het milieu, de bevordering van de vrede en het terugdringen van armoede en ongelijkheid.
De paus bracht op zijn beurt hulde aan het multi-etnische en diverse Thailand als bewaker van eeuwenoude spirituele en culturele tradities en als een land dat al erg vroeg het belang heeft ingezien van harmonie en het vreedzame samenleven van zijn vele etnische groepen. Franciscus zei nog dat globalisering al snel in economische termen wordt gezien, waardoor wij te weinig oog hebben voor de schoonheid en de ziel van onze volkeren en van de diversiteit. Thailand betekent letterlijk 'Land van de Vrije'. Maar vrijheid is slechts mogelijk als we ons medeverantwoordelijk voelen voor elkaar en elke vorm van ongelijkheid kunnen elimineren. Hij vroeg ook aandacht voor de migratiecrisis en herhaalde zijn oproep aan de internationale gemeenschap om de oorzaken te bestrijden die mensen ertoe aanzetten om uit hun land te vluchten en om veilige migratie te bevorderen.
Bron: VIS/The Nation