Ana van Jezus wordt kandidaat-zalige

De aartshertogen Albrecht en Isabella stuurden de karmelietes en mystica Ana naar ons land om te helpen bij de hervormingen van de karmelieten.
29/11/2019 - 13:54
Zuster Ana van Jezus
Zuster Ana van Jezus © Wikipedia

Paus Franciscus heeft in enkele decreten de eerbiedwaardigheid erkend van een aantal priesters en religieuzen. Daarmee wordt de aanzet gegeven voor de zaligverklaring, al hebben zij daarvoor nog een wonder nodig. Meest opmerkelijk is de erkenning van de eerbiedwaardigheid van de karmelietes Ana de Lobera y Torres, beter bekend als Ana de Jesús. De Spaanse ongeschoeide karmelietes, die het klooster van de karmel heeft gesticht in Brussel, was een trouwe medestander van de Heilige Teresa van Avila, de grondlegger van de hervorming van de karmelieten. Zij werd in 1545 geboren in Valladolid en overleed in ons land op 4 maart 1621, in Brussel. Zij trad in 1570 toe tot het klooster in Avila. Op 22 oktober 1571 legde zij haar eeuwige geloften af.

Aartshertogen van de Nederlanden

Zuster Ana ging de geschiedenis in als een mystica, dankzij haar vele gedichten over het gebed. Bovendien stond zij Teresa van Avila bij om de hervorming van de karmelieten door te voeren. Zij werd door de heilige uitgezonden om nieuwe kloosters van de orde op te richten in heel Europa, beginnend in Granada. Een van haar eerste stichtingen was het klooster van de karmelietessen in Madrid, waarvan zij ook de eerste priorin werd.

De Heilige Teresa van Avila stuurde de zuster en mystica later onder meer naar Frankrijk om er in haar opdracht in te staan voor de vorming van de zusters. Dat bracht haar in 1604 ook tot in Parijs, waar zij het klooster van de Incarnatie zou stichten. Op uitdrukkelijke vraag van de aartshertogen Albrecht en Isabella ging zij daarna naar het nieuwe klooster van de karmelietessen in Brussel. Van daaruit zou zij kloosters stichten in Leuven en Bergen en helpen bij de oprichting van de kloosters in Antwerpen en in het Poolse Krakau.

Andere eerbiedwaardigen

Paus Franciscus erkent ook nog de eerbiedwaardigheid van de Canadese oblaat en hulpbisschop Ovidius Charlebois (1862-1933), de Duitse hulpbisschop   van Regensburg Michael Wittmann (1760-1833), de Italiaanse priester en ordestichter Olinto Fedi (1841-1923), stichter van franciscanessen van de Onbevlekte Ontvangenis, de Italiaanse minderbroeder Giacomo Bulgaro ( 1879-1967); zuster Giovanna Maria Battista Solimani (1688-1758), de stichtster van de congregagtie van de zusters van Johannes de Doper en de missionarissen van Johannes de Doper.