Kerk in Nood steunt heropbouw in Ninevevlakte
Kerk in Noodkondigt een nieuwe fase aan in de hulpverlening aan de noodlijdende christelijke gemeenschap in de Ninevevlakte in Irak. De hulporganisatie wil er werk maken van de heropbouw van de kerkelijke infrastructuur. Ontheemden van de Ninevevlakte — tot de bezetting door IS een overwegend christelijke streek ten noorden van Mosul — en elders in Irak kregen sinds 2014 al voor 23.401.521 euro noodhulp, vooral voor levensmiddelen en bijdragen in de huurkosten van woningen. Kerk in Nood investeerde in de Ninevevlakte ook al 6.431.308 euro in de reparatie en de heropbouw van 2.086 woonhuizen.
Op 30 oktober 2019 kondigde Philipp Ozores, de secretaris-generaal van Kerk in Nood, tijdens een bezoek aan de Ninevevlakte het begin aan van een nieuwe en belangrijke fase in de steun aan deze regio. Daarbij wil de hulporganisatie de restauratie en de heropbouw van kerkelijke eigendommen steunen, om teruggekeerde inwoners opnieuw een gevoel van veiligheid te geven. Volgens de organisatie is 45 procent van de oorspronkelijke inwoners naar huis teruggekeerd: Winkels werden opnieuw geopend, vele huizen werden heropgebouwd en het kerkelijke leven werd opnieuw opgenomen. De terugkeer naar het normale leven werd ondersteund met de hulp van Kerk in Nood, dat met een groots opgezet programma voorziet in de noodzakelijke hulp en de financietring van de wederopbouw. Sinds 2014 heeft de hulporganisatie 23.401.521 euro noodhulp geschonken om christelijke ontheemden in Irak vooral met levensmiddelen en bijdragen in de huurkosten van woningen te steunen.
In de Ninevevlakte heeft Kerk in Nood voor de reparatie en de heropbouw van 2.086 woonhuizen 6.431.308 euro geïnvesteerd, goed voor 37 procent van alle huizen die in deze regio opnieuw bewoonbaar werden gemaakt. Daarbij ging het om woonhuizen in de plaatsen Baghdeda, Bartella, Tesqopa, Karamless, Bashiqa en Bahzani. Niettemin vormt emigratie een grote bedreiging voor de toekomst van het gebied. Vele mensen verliezen de hoop dat het christendom in Irak ooit weer zal kunnen opbloeien en gaan op zoek naar een betere toekomst in landen als Australië of Duitsland. Het emigratiepercentage is zo hoog dat dringend moet worden ingegrepen om de veiligheid opnieuw te verzekeren, positieve stimulansen te bieden en er zodoende voor te zorgen dat de inheemse christenen in hun Iraakse vaderland blijven.
Bron: Kerk in Nood