Wereldvrededag: 'Wees ambachtslui van gerechtigheid en vrede'

Volgens paus Franciscus moet vrede het belangrijkste streven zijn van de hele menselijke familie, ook al lijken hindernissen soms onoverkomelijk.
13/12/2019 - 09:07
Wereldvredesdag
Wereldvredesdag © Vatican Media

De 53steWereldvrededag, die telkens op 1 januari wordt georganiseerd, heeft dit jaar als thema: dialoog en ecologie. In zijn boodschap, waarvan de inhoud vandaag is bekend gemaakt, schrijft paus Franciscus dat vrede een reis is van de hoop die moet worden ondernomen in een geest van dialoog, verzoening en ecologische bekering, terwijl wantrouwen en angst relaties verzwakken en het risico op geweld vergroten. Oorlog en conflict, zo schrijft de paus, laten diepe littekens na. Zij bevorderen vernedering en uitsluiting, verdriet en onrecht. Bovendien treffen zij vooral de armen en kwetsbaren.

Verwijzend naar Menselijke broederlijkheid voor wereldvrede en samenleven, het document dat paus Franciscus en grootimam Ahmad Al-Tayyeb begin februari dit jaar in Abu Dhabi ondertekenden, schrijft de paus: Elke oorlog, is een vorm van broedermoord die de roeping van de menselijke familie tot broederschap vernietigt. Verwijzend naar de kernwapens en zijn recente bezoek aan Japan herinnert hij eraan dat het onmogelijk is om vrede op te bouwen op basis van de angst voor wederzijdse vernietiging of de dreiging van een totale vernietiging. Nucleaire afschrikking veroorzaakt alleen maar de illusie van veiligheid. Echte broederschap is gebaseerd op onze gemeenschappelijke oorsprong bij God en wordt tot stand gebracht door dialoog en wederzijds vertrouwen. Vrede vereist geduld, toewijding en creativiteit. Zij moet de weg openen naar een gedeelde hoop die sterker is dan het verlangen naar wraak. Slechts door het pad van respect kunnen wij de spiraal van wraak doorbreken en op weg gaan naar de hoop.

Herinnerend aan zijn encycliek Laudato sì roept de paus tot slot op tot een ecologische bekering als constructieve en rechtvaardige reactie op de gevolgen van onze vijandigheid tegenover anderen, ons gebrek aan respect voor ons gemeenschappelijke huis of het misbruik van de natuurlijke hulpbronnen.

Bron: VIS