Archeologen ontdekken oude kerk in Ethiopië
Archeologen hebben een 1.700-jaar oude kerk ontdekt in Ethiopië. De wetenschappers spreken over een belangrijke ontdekking, omdat de restanten meer informatie kunnen verstrekken over de verspreiding van het christendom in de Subsahara. De kerk dateert uit de tijd dat keizer Constantijn de godsdienstvrijheid voor christenen afkondigde.
De vondst bewijst hoe het christendom zich in die tijd langs bestaande handelsnetwerken van de Middellandse Zee via de Rode Zee snel heeft verspreid in Afrika en Zuid-Azië. Professor Aaron Butts (Katholieke Universiteit, Washington)
De resten van de basiliek met een grondplan van 12 op 18 meter uit de vierde eeuw werden ontdekt in Beta Samati, in het toenmalige koninkrijk van Aksumin het noorden van het land. In die periode werd het christendom de officiële staatsreligie van het koninkrijk, dat vanaf de 9de eeuw in verval raakte.
Het Aksumitische rijk was ooit een van 's werelds meest invloedrijke oude beschavingen. Tegelijk is het een van de beschavingen waarover nog altijd weinig bekend is.
Bron: Christian Today