Rotterdams museum geeft houtsnijwerk terug aan kerk van Boussu
Het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam schenkt volgende week zes gestolen 16de-eeuwse altaarbeeldjes uit zijn collectie terug aan de Sint-Gorikskerk in het Henegouwse Boussu-lez-Mons. Aan de teruggave ging tien jaar onderhandeling vooraf, schrijft De Volkskrant. Het kerkbestuur liet twee maanden geleden veiligheidshalve beslag leggen op de beeldjes, toen ze door Boijmans Van Beuningen waren uitgeleend aan het stadsmuseum M in Leuven. De beeldjes blijven na afloop van de tentoonstelling op 26 januari in België, bevestigen het kerkbestuur en de directie van Boijmans Van Beuningen. De verzekeringswaarde van de zes beeldjes bedraagt 128.000 euro.
De retabelbeeldjes werden omstreeks 1520 in Brussel gemaakt door Pasquier Borman, zoon van meesterhoutsnijder Jan Borman. Het atelier van de familie Borman was in het begin van de zestiende eeuw toonaangevend. Vader Jan Borman was even virtuoos en invloedrijk als tijdgenoot Jeroen Bosch. De beeldengroep werd in december 1914 van het houten Mariaretabel uit de Sint-Gorikskerk gestolen. In 2006 gaf een Nederlandse kunstliefhebber de beelden aan de Stichting Museum Boijmans Van Beuningen. Zij keren nu terug naar de kerk en worden er in het unieke altaarstuk, waarop het leven van Maria staat uitgebeeld, teruggeplaatst.
Uit archiefonderzoek van Boijmans Van Beuningen bleek dat de kerk in Boussu halverwege de jaren 1970 al pogingen had ondernomen om de beeldjes terug te krijgen van een antiekhandelaar in Maastricht. De Volkskrant
Het Mariaretabel van Boussu is een van de weinige volledige altaarstukken van de Zuidelijke Nederlanden uit die tijd dat bewaard is gebleven, omdat die veelal werden vernield tijdens de Beeldenstorm van 1566. De namen van de meeste houtsnijders zijn verloren gegaan. Ook dat maakt het retabel uit Boussu bijzonder. Wanneer het retabel weer te zien is in Boussu is nog onduidelijk. Momenteel wordt het dak van de kerk gerepareerd. Tot die tijd blijven alle kostbare stukken van de Sint-Gorikskerk goed opgeborgen.
Bron: De Volkskrant