Boodschap paus aan deelnemers Wereld Economisch Forum in Davos

Paus Franciscus roept de wereldleiders op het WEF in Davos op om isolationisme, individualisme en ideologische kolonisatie te overwinnen.
21/01/2020 - 14:55
worldeconomicforum
worldeconomicforum © worldeconomicforum@facebook

Paus Franciscus roept in zijn boodschap aan de deelnemers aan de 50ste editie van het World Economic Forum (WEF, Wereld Economisch Forum) in het Zwitserse Davos om het individualisme te overwinnen en om werk te maken van de morele verplichting om voor elkaar te zorgen. Wij behoren allemaal tot dezelfde menselijke familie, schrijft de paus. Dat moet aansporen om niet louter geld of macht, maar wel het welzijn van de menselijke persoon na te streven. Echte, integrale menselijke ontwikkeling kan alleen maar bloeien als alle leden van de hele menselijke familie erbij betrokken worden en bijdragen tot het nastreven van het algemeen belang.

De paus looft de organisatoren van de bijeenkomst in Davos omdat ze in de loop van de jaren erin geslaagd zijn om belanghebbenden te betrekken bij innovatieve en effectieve manieren om een ​​betere wereld uit te bouwen en omdat er een podium wordt geboden om politieke wil en wederzijdse samenwerking te versterken. In het licht van de almaar groter wordende en onderling verbonden uitdagingen die onze wereld beïnvloeden (zie Laudato Si ' , 138 e.v.), wijst het thema dat u dit jaar heeft gekozen - 'Stakeholders voor een samenhangende en duurzame wereld' - op de nood aan een grotere betrokkenheid op alle niveaus om de diverse problemen waarmee de mensheid wordt geconfronteerd effectiever aan te pakken.

Zowel bedrijfssectoren als regeringen zijn geroepen om te zoeken naar billijke oplossingen voor de uitdagingen waarvoor we staan. Paus Franciscus

De paus drukt de prominenten uit de wereld van de economie en de politiek op het hart om actuele uitdagingen en initiatieven voor de toekomst niet louter economisch of technologisch te benaderen. Ook de ethische dimensie mag niet uit het oog verloren worden. Tegelijk moedigt hij hen aan om innovatieve en effectieve manieren te zoeken om te bouwen aan een ​​betere wereld. Bij beslissingen moet er bovendien ook altijd oog zijn voor toekomstige generaties. Mogen uw debatten en overleg leiden tot een toename van de solidariteit, vooral met degenen die dit het hardste nodig hebben, die sociaal en economisch onrecht ervaren en wier bestaan ​​zelfs wordt bedreigd.

Paus Franciscus laat zich in Davos vertegenwoordigen door kardinaal Peter Turkson, prefect van het Dicasterie voor de Bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling.

Bron: VIS

Lees de boodschap (in het Engels) van paus Franciscus aan het vijftigste World Economic Forum in Davos