Bijna tienduizend Belgische religieuzen zijn dragers van hoop
Vandaag zondag 2 februari, op het feest van Maria Lichtmis of van de Opdracht van de Heer, wordt wereldwijd de Dag van het Godgewijde Leven gevierd. Naar aanleiding daarvan vestigt abt Frederic Testaert, de voorzitter van de Unie van Religieuzen (URV), de aandacht op de belangrijke rol die de religieuzen nog altijd vervullen in onze samenleving door te bidden en de kant te kiezen van de zwaksten. Bovendien springen zij ook vandaag nog in de bres wanneer zich nieuwe uitdagingen voordoen, zoals de vluchtelingencrisis of de zorg voor het milieu en het klimaat.
Een opmerkelijke gegeven blijft dat België - ondanks de daling van het aantal roepingen en het feit dat het charisma van sommige congregaties in deze tijd minder aanspreekt - nog altijd 9.560 religieuzen telt, waarvan 73 procent vrouwen en 27 procent mannen. Concreet gaat het om 6.945 vrouwelijke en 2.615 mannelijke religieuzen (2.046 priesters en 569 broeders).
(vervolg van het artikel na de foto)
Jaar van de Rechtvaardigen
Frederic Testaert, abt van de norbertijnerabdij van Postel, schrijft in zijn brief ter gelegenheid van de feestdag dat 2020-2021 door de joodse vereniging Het Ondergedoken Kind wordt uitgeroepen tot Jaar van de Rechtvaardigen. Naar aanleiding daarvan herinnert hij aan de heldhaftige rol van veel religieuzen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij spoort zijn medebroeders en zusters aan om ook vandaag nog altijd gist in de samenleving te zijn en zich te blijven inzetten voor noodlijdende medemensen. Het Jaar van de Rechtvaardigen, dat start op de 80ste verjaardag van de Duitse invasie in ons land op 10 mei en eindigt op 8 mei 2021, nodigt alle religieuzen uit om hun martelaars en Rechtvaardigen onder de Naties niet te vergeten, vooral diegenen die zich tijdens de Duitse bezetting en de jodenvervolging voor het redden van levens hebben ingezet. Dankzij die inzet met gevaar voor hun eigen leven voor joodse kinderen en volwassenen werden 114 Belgische priesters en religieuzen uitgeroepen tot Rechtvaardigen onder de Naties. Zonder enige twijfel zijn er nog veel meer bekende en onbekende religieuzen die joden hebben geholpen tijdens de oorlog. Laten wij deze moedige broeders en zusters bij deze gelegenheid gedenken.
Maar deze dag en dit jaar zijn voor de URV-voorzitter ook een gelegenheid om de blik te richten op de toekomst. Ze nodigen volgens hem de religieuzen uit om na te gaan hoe zij ook vandaag nog het licht van de hoop en de verrijzenis kunnen uitdragen. Ook nu nog zijn vele mannelijke en vrouwelijke religieuzen bereid om zich in het dagelijkse leven, bewogen door hoop en medelijden, te blijven inzetten voor noodlijdende medemensen.
Lees de volledige brief van abt Frederic Testaert, voorzitter van de URV.