Frans staatsfonds voor christelijke scholen in Midden-Oosten
Met meer dan vierhonderdduizend zijn ze, de leerlingen - jongens en meisjes! - in de Franstalige christelijke scholen in verschillende landen in het Midden-Oosten: in landen die traditioneel op de Franse cultuur zijn gericht, zoals Libanon of Syrië, maar ook in Egypte en Jordanië, in Israël, de Palestijnse Gebieden en Irak en zelfs in Turkije. In de marge van zijn bezoek aan Jeruzalem heeft de Franse president Emmanuel Macron een speciaal staatsfonds aangekondigd om het Franstalige onderwijs in de regio te ondersteunen.
Zo’n fonds werd voorgesteld in een rapport dat al in 2018 aan de president werd overgemaakt.
CharlesPersonnaz, directeur van het Institut national du Patrimoine en vrijwillig medewerker van de aloude Franse hulporganisatie l’Œuvre d’Orient, maakte in oktober 2018 een rapport over de ‘Franse steun aan de bescherming van het patrimonium in het Midden-Oosten en met name aan het onderwijs in de regio’. Dat rapport stelde vast dat het Frans een factor van cohesie vormt en de onderlinge openheid bevordert van zowel de christelijke- als de moslimjongeren die deze scholen frequenteren.
Wij zijn blij met dit fonds en zullen deze christelijke scholen blijven ondersteunen. Mgr. Pascal Gollnisch van l’Œuvre d’Orient
Sinds 2011 wordt het Midden-Oosten zwaar op de proef gesteld, met de terreur van ad-Dawla al-Islāmiyya fi al-Irāq wa-sh-Shām (Daesh of de zelfverklaarde Islamitische Staat) als dieptepunt. Honderdduizenden christenen zijn weggetrokken, maar gelukkig zijn honderdduizenden anderen gebleven. De initiatiefnemers maken zich sterk dat de Franse cultuur een factor van verzoening en kritisch zin is; niet alleen vrijheid, broederlijkheid en gelijkheid staan voorop, maar ook een zekere laïcité, wat in het Midden-Oosten niet vanzelfsprekend is.
Het nieuwe fonds investeert in de vorming van leerkrachten en de zending van vrijwilligers. Charles Personnaz