Singles voelen zich (te vaak) tweederangschristen

Volgens een Duitse studie willen singles zich graag engageren in hun kerkgemeenschap, maar voelen zij zich vaak gebruikt en ondergewaardeerd.
14/02/2020 - 11:18

Jezus had geen partner en zeker in de rooms-katholieke Kerk is de overgrote meerderheid van de kerkleiding, priesters en religieuzen, om professionele redenen zonder partner. Toch bestaat er voor de groeiende groep alleenstaanden binnen de kerkgemeenschap nauwelijks enige pastorale zorg. Dat concludeert een studie van de Universiteit van Kassel, waarvan de resultaten eind van de maand volledig worden gepubliceerd. De Duitse studie concentreert zich vooral op evangelisch-lutherse singles. Maar er zijn ook 2.000 katholieke alleenstaanden ondervraagd. De resultaten lopen parallel: beide groepen voelen zich verwaarloosd door hun kerkgemeenschap, besluit onderzoeksleider Tobias Künkler.

Valentijn
Valentijn © Pixabay

Parochies rekenen op het vrijwilligerswerk van singles, maar op pastorale zorg kunnen zij  nauwelijks rekenen. Tobias Künkler

Volgens de onderzoeksleider bestempelen vele christelijke singles hun relatie met de kerk als ambivalent. De meesten bidden een of meerdere keren per dag (79,6 procent van de protestanten en 70,7 procent van de katholieken). Meer dan de helft gaat minstens één keer per week naar de kerk (56,3 procent van de protestanten en 57,9 procent van de katholieken). De meesten voelen zich ook thuis in hun gemeenschap. Maar hoewel velen speciale pastorale zorg verlangen, bestaat er volgens 81,2 procent van de protestanten en meer dan 86 procent van de katholieke alleenstaanden weinig of geen speciaal aanbod voor alleenstaanden in hun gemeente ofparochie.

 

De studie van de Universiteit van Kassel bevestigt dat het samenleven in een gezin nog altijd als een van de hoogste christelijke idealen wordt gekoesterd. Veel alleenstaanden hebben daardoor de indruk dat zij als een mislukte- of tweederangschristen worden beschouwd, stelt Künkler. Volgens een op drie ondervraagden wordt het in hun gemeenschap niet als normaal geacht om alleen te wonen. Singles hebben natuurlijk ook hun seksualiteit en hun seksuele behoeften. Maar de vraag hoe je op de juiste manier en legitiem ermee om kunt gaan, wordt in de Kerk helemaal niet behandeld. Volgens de studie heeft 51,5 procent van de evangelische en 37,4 procent van de geïnterviewde katholieke singles nooit geslachtsgemeenschap gehad. Ongeveer 60 procent van de protestanten en 40 procent van de katholieken vindt dat men beter of best zelfs volledig wacht tot het huwelijk om geslachtsgemeenschap te hebben. Meer dan 40 procent van de ondervraagden uit beide denominaties zoekt een partner onder medechristenen, maar heeft de indruk dat de selectie daar te klein is. 17 procent brengt zelfs God ter sprake als hen wordt gevraagd waarom ze tot nu toe geen partner hebben. Vele kerkleiders negeren volledig het feit dat veel singles zich onvrijwillig in hun situatie bevinden en eigenlijk een partner en een gezin willen hebben.

De onderzoeker gelooft dat het omgaan met singles, vooral voor de katholieke Kerk, een geweldige kans biedt die veel te weinig wordt benut. Vele gelovige singles zoeken volgens hem een bindende manier van leven waarin zij verantwoordelijkheid voor anderen kunnen opnemen. De katholieke Kerk kan zelfs trendsetter worden. Zo werd eerder met een monastieke manier van leven al iets totaal nieuws gecreëerd. Indien de Kerk een nieuwe manier van leven kan ontwikkelen voor vrome alleenstaanden, zoals huizen waarin ze samen wonen en hun geloof samen kunnen uitoefenen, dan kan dit model aanslaan en een succes worden. Ik ben daar zeker van.

Bron: Katholisch.de