Kroon van Hildegard van Bingen is authentiek
Twee historici hebben bewezen dat een kroon die volgens de overlevering door Hildegard van Bingen werd gedragen, ook effectief van de bekende Duitse benedictijnse abdis, mystica en componiste is. In de Middeleeuwen was allerminst uitzonderlijk dat koningen, maar ook graven en hertogen een kroon droegen. Maar dit is het enige voorbeeld dat ons bekend is van een abdis die zo’n kroon heeft gedragen, schrijven Evelin Wetter en Philippe Cordez in een studie waarin zij hun bevindingen bekend maken. Hildegard von Bingen (1098-1179) was abdis van het klooster van Rupertsberg, vlak bij Bingen.
Volgens Wetter en Cordez werd de kroon kort voor de dood van Hildegard gemaakt. De mensen wilden na haar dood de herinnering levend houden en zij hoopten op haar heiligverklaring. Zij werd echter pas in 2012 onder paus Benedictus XVI (2005-2013) tot heilige voor de universele kerk en kerkleraar uitgeroepen.
De kroon van Hildegard van Bingen werd echter niet versierd met goud en edelstenen. Zij bestaat uit een gouden rand van textiel, versierd met verschillende geborduurde amuletten. Eeuwen later werd de kroon gevoerd met blauwe stof. Daardoor ziet zij er vandaag eerder uit zoals een hoed of een pet, in plaats van een kroon.
Wetter en Cordez: Na de dood van Hildegard in 1179 verhuisden overblijfselen van haar kroon, sluier en haar naar de benedictinessenabdij van Sint-Matthias in Trier. Maar in 1802 werd de abdij ontbonden. Het is onbekend waar de voorwerpen daarna werden bewaard. Maar uiteindelijk kwamen zij in het bezit van een Franse adellijke familie uit de regio van Avignon. In 1999 werd de kroon geveild in Parijs. In 2000 kon de Abegg Stichting dit hoofddeksel voor het textielmuseum in het Zwitserse Riggisberg verwerven.
Bron: ORF