Restauratiewerken aan geboortehuis pater Damiaan begonnen

De restauratiewerken aan het huis in Tremelo zouden eind mei 2025 klaar moeten zijn.
05/09/2024 - 14:05
Op de gelijkvloerse verdieping komt een nieuwe permanente tentoonstelling, op de eerste verdieping kantoren.
Op de gelijkvloerse verdieping komt een nieuwe permanente tentoonstelling, op de eerste verdieping kantoren. © Ruben Boon

Het geboortehuis van Jozef De Veuster is sinds 1952 beschermd en krijgt een grondige restauratie. Nadien komt er ook een nieuwe permanente tentoonstelling met talrijke authentieke Damiaanvoorwerpen. 

‘Tijdens de werken is het geboortehuis niet toegankelijk, maar individuele bezoekers en groepen kunnen wel in het weekend terecht in het Damiaanmuseum tegen kortingstarief’, zegt museumconservator Ruben Boon. 

Na de restauratie zal de eerste verdieping van het geboortehuis als kantoor- en vergaderruimte voor het museumpersoneel dienen. Op het gelijkvloers komt een nieuwe permanente tentoonstelling met meubels en andere interieurelementen die een link hebben met de familie De Veuster en zo Damiaans jeugd in Tremelo opnieuw tot leven brengen.

‘In de aangrenzende kapelruimte met de glasramen vertellen authentieke Damiaanvoorwerpen over zijn leven en werk als missionaris en zijn ontmoeting met de Hawaïanen en de Hawaïaanse cultuur. Ook Damiaans originele doodskist krijgt er een plaats’, zegt Ruben.

Als alles vlot, opent het gerestaureerde en ingerichte geboortehuis op zondag 25 mei 2025.

De restauratie en de inrichting van het geboortehuis kun je op de voet volgen op www.damiaan.be.

(Tony Dupont)

Meer nieuws

Duitser Jeremias Schröder voor zijn abdij in Sankt-Ottilien.

Schröder wordt in december pas 60 en was totnogtoe abt in Sankt-Ottilien in Eresing, Duitsland. Hij volgt Amerikaan Gregory Polan op.

Geert Morlion

Morlion (70) is nu deken van Kortrijk. Hij volgt monseigneur Dirk Smet op, die bij het bereiken van de leeftijd van 75 jaar eervol ontslag kreeg.

Paus Franciscus spreekt de bisschoppensynode over jongeren, geloof en roeping toe.

De 15 maken deel uit van een groep van 80 die reageerden op een oproep. De ontmoeting zal op hun verzoek in alle discretie plaatsvinden.

Paus Franciscus spreekt op 12 september de autoriteiten en het middenveld toe in Singapore

De oproep van de paus is opmerkelijk gezien de nauwe relatie van Singapore met China en de neutrale positie van China in de oorlog in Oekraïne.

De Oekraïense Grieks-katholieke bisschop Hryhoriy Komar op het Internationaal Eucharistisch Congres 2024 in Ecuador

Het congres heeft als thema 'broederschap heelt de wereld'. De Oekraïense bisschop Komar getuigde over de kracht van de eucharistie in oorlogstijd.

Paus Franciscus geeft zijn zegen na de algemene audiëntie van woensdag 7 augustus 2024

Op zondag 29/9 (10 uur) gaat paus Franciscus de eucharistieviering voor in het Koning Boudewijnstadion. Inschrijven kan vanaf donderdag 12/9 om 10 uur