Ethiopische kardinaal mag Eritrea niet binnen

Hoewel ze beschikte over geldige visa, mocht een hoge katholieke delegatie de Eritrese hoofdstad Asmara niet binnen.
27/02/2020 - 14:06
Kardinaal-aartseparch Berhaneyesus Demerew Souraphiel en paus Franciscus
Kardinaal-aartseparch Berhaneyesus Demerew Souraphiel en paus Franciscus © VaticanMedia

Het aartseparchaat Asmara, het aartsbisdom van de katholieke Kerk in de hoofdstad van Eritrea, viert elk jaar het patroonsfeest van Kidane Mehret of Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand. Omdat dit patroonsfeest vorig weekend voor de vijftigste keer gevierd werd, was een belangrijke delegatie uit buurland Ethiopië uitgenodigd: kardinaal-aartseparch Berhaneyesus Demerew Souraphiel van Addis Abeba, eparch Musie Ghebregheorgis van Embeder en secretaris-generaal Teshome Fikre Woldentensae van de Ethiopische bisschoppenconferentie. Maar de drie Ethiopische kerkleiders, werden op de luchthaven van Asmara tegengehouden en teruggestuurd.

De Ethiopisch-katholieke delegatie beschikte nochtans over geldige visa.

Zo’n uitnodiging van Ethiopische geloofs- en traditiegenoten naar Asmara is perfect logisch, want Ethiopië en Eritrea sloten in juli 2018 na dertig jaar oorlog formeel vrede. Maar dit is buiten het dictatoriale regime van sterke man Isaias Afwerki in Asmara gerekend. Ondanks het internationale krediet dat hem sinds het vredesakkoord met Ethiopië te beurt valt, maakt hij onder meer de katholieke Kerk voortdurend het leven zuur. Zo heeft de regering in Asmara vorig jaar alle katholieke zorginstellingen genationaliseerd en zich ook al zowat een derde van de katholieke scholen toegeëigend.

Kardinaal Jozef De Kesel heeft toen namens de Belgische kerk uitdrukkelijk de Eritrese confraters gesteund.

De Ethiopisch-katholieke kerk en de daarvan afgescheiden Eritrees-katholieke kerk, zijn oosters-katholieke kerken, wat betekent dat ze het gezag van de paus van Rome erkennen, maar eigen liturgische tradities handhaven. In de praktijk vieren beide kerken de Alexandrijnse ritus en doen ze dat in het Ge’ez, een aloude liturgische taal die verwant is met de moderne semitische talen die in Ethiopië en Eritrea gesproken worden, zoals het Amhaars en het Tingrinya. In Eritrea is de kleine Eritrese-katholieke kerk zowat de enige die af en toe openlijk kritiek op het eenpartijregime durft te laten horen.

De Ethiopisch-katholieke delegatie na zestien uur detentie terug naar Addis Abeba gestuurd.