Oecumenische prijs voor Iraanse film over de doodstraf
De film There is no Evil van de Iraanse regisseur Mohammad Rasoulof heeft de prijs gekregen van de oecumenische jury tijdens de Berlinale, het internationaal filmfestival van Berlijn en een van de belangrijkste internationale filmfestivals ter wereld. De film bekritiseert zowel de doodstraf als de repressie in Iran. De dissidente Iraanse filmmaker Mohammad Rasoulof (48) won met There is no Evil ook de Gouden Beer, de hoofdprijs van het filmfestival. Rasoulof zelf kon de prijzen niet in ontvangst nemen omdat hij het land niet mag verlaten. De oecumenische jury kent de prijs toe omdat de film uitstekend is verteld, van grote filmische kwaliteit is en omwille van de overtuigende acteerprestaties.
Otac (Vader) van Srdan Golubovic kreeg de oecumenische prijs in de sectie Panorama. In de waargebeurde roadmovie loopt de vader 300 kilometer te voet naar zijn kinderen en wordt een held zonder zichzelf ooit als held te zien. Volgens de oecumenische jury is het een film over volharding en het streven naar gerechtigheid, die ondanks de precaire situatie niet ten koste gaat van anderen.
De oecumenische juryvan de Berlinale is sinds 1992 samengesteld uit zes afgevaardigden van Interfilm en Signis, de internationale filmorganisaties van respectievelijk de protestantse en katholieke Kerk.
Bron: Domradio