Duitse oorlogsbisschop Conrad Gröber valt in ongenade

De voormalige aartsbisschop van Freiburg Conrad Gröber is een doorn in het oog van de stad Konstanz.
08/03/2020 - 12:00

De Duitse stad Konstanz, op het drielandenpunt met Oostenrijk en Zwitserland, schrapt na het ereburgerschap nu ook de straat die genoemd werd naar aartsbisschop Conrad Gröber (1872-1948), de voormalige aartsbisschop van Freiburg. De aartsbisschop is al verschillende decennia controversieel als een van de meest regimenvriendelijke katholieke kerkleiders in de nazitijd. Het huidige stadsbestuur wil hem nu definitief van zijn voetstuk. Als reden roept het stadsbestuur zijn positieve houding ten opzichte van het naziregime in, maar ook dat hij steunend lid was van de SS en omwille van zijn herhaaldelijk bewezen antisemitisme.

Volgens de lokale krant Südkurier hebben ook de voormalige burgemeester van Konstanz, Franz Knapp en president Paul von Hindenburg eenzelfde lot ondergaan. Woensdag besliste de gemeenteraad om de straten in Konstanz, die vernoemd zijn naar Gröber, Knapp en Hindenburg, een nieuwe naam te geven. Op 26 september had de gemeenteraad ook al het ereburgerschap van het drietal herroepen. Het stadsbestuur erkent dat dit louter symbolisch is, omdat het ereburgerschap stopt met de dood.

Burgemeester Franz Knapp (1880-1973) was onder meer verantwoordelijk voor de financiering van het slopen van de synagoge. Von Hindenburg (1847-1934) nam de fatale beslissing om Adolf Hitler als kanselier te benoemen, waardoor de nazidictatuur mogelijk werd. En Conrad Gröber maakte geen geheim van zijn sympathie voor het regime, maar hij protesteerde tijdens WO II wel tegen de boycot van joodse bedrijven en veroordeelde ook de nazimoord op geesteszieken. Naarmate de oorlog vorderde, nam hij almaar meer afstand van het nazibewind.

Bron: KNA