Duitse norbertijnen bouwen nieuw klooster

De katholieke en protestantse parochies van Maagdenburg bundelen de krachten voor een ambitieus en vernieuwend project in het oude stadscentrum.
26/03/2020 - 11:34
De abdij van Hamborn
De abdij van Hamborn © Wikipedia

Duitse norbertijnen bouwen in Maagdenburg, de laatste plaats waar hun stichter Sint-Norbertus actief was, een nieuw klooster. Norbert van Xanten (1080-1134) was hier van 1126 tot 1134 aartsbisschop en hij is nog altijd patroon van het bisdom. Het klooster, waarvan de financiering voor 75% rond is en de bouw intussen is gestart, zal plaats bieden aan 11 monniken. Er komen ook kamers voor gasten die er voor retraites of seminaries verblijven.  

De overste van de Maagdenburgse Hambornabdij Albert Dölken, met zijn 59 jaar de jongste abt in Duitsland, verwacht dat de bouw volgend jaar voltooid is. Een deel van de nieuwe bewoners komt van zijn abdij, waar momenteel 21 norbertijnen verblijven. De abt vindt het niet onlogisch dat er vandaag minder roepingen zijn. Enerzijds door de secularisatie, maar anderzijds ook omdat vele kloosters hun door sommigen al lang vergeten maatschappelijke pioniersrol op het vlak van onder meer onderwijs en gezondheidszorg vervuld hebben. Norbertijnen leven in gemeenschap en zijn tegelijk als pastoor actief. Die combinatie heeft iets tijdloos en blijft daarom ook vandaag nog zijn aantrekkingskracht behouden. Maar het aantal priesters daalt. Dat heeft ook bij ons gevolgen, omdat wij een gemeenschap van priesters zijn.

Oecumenisch stadsproject

De nieuwe norbertijnenabdij is een onderdeel van een toekomstgericht oecumenisch project in het historische centrum van Maagdenburg, tussen de Katholieke Universiteitskerk van Sankt Petri en de evangelische Wallerkerk. Naast de katholieke Sint-Augustinusparochie zijn ook de evangelisch-gereformeerde en de lutherse stadsparochie als partners, die eigen projecten kunnen inbrengen, betrokken De kosten voor de renovatie en de uitbouw van het oecumenische stadskwartier worden geraamd op 10 miljoen euro. De bouw van het klooster van 600 vierkante meter kost 1,9 miljoen euro. Het modelproject, dat kerken ook elders tot gelijkaardige samenwerking wil inspireren, omvat nog een stadstuin, een evangelische kloosterwinkel, een moderne reconstructie van de Luthertoren en diverse appartementen.

Bron: Katholisch.de/KNA