Het orthodoxe aartsbisdom van België

Het orthodoxe aartsbisdom van België en exarchaat van Nederland en Luxemburg behoort tot de jurisdictie van het oecumenische patriarchaat.
08/11/2015 - 16:08

De eerste contacten en ontwikkelingen van de orthodoxie in onze gewesten dateren van de zeventiende eeuw, toen Grieken en Russen zich vestigden in ons land. In de 18e eeuw blijkt er in Amsterdam een niet onbelangrijke Griekse gemeenschap te zijn geweest, die sinds 1779 een eigen kerk had, toegewijd aan de heilige Katerina. Sinds 1900 heeft ook de orthodoxe gemeenschap in Antwerpen, die hoofdzakelijk bestaat uit Grieken, een eigen kerk. De orthodoxe gemeenschap in Brussel kreeg omstreeks 1926 structuur met de oprichting van het genootschap Broederschap van Griekse Dames, met zetel in de Stassartstraat 92 in Elsene. De benedenverdieping van dit gebouw werd ingericht tot kerk, toegewijd aan de heilige aartsengelen Michaël en Gabriel, terwijl de twee bovenverdiepingen ingericht werden voor een schooltje en andere activiteiten.

De orthodoxe Kerk in België kreeg vooral in 1955 een belangrijke impuls, met de komst van de eerste Griekse mijnwerkers die zich vestigden in Limburg, maar ook  in Luik, Charleroi en Bergen. In 1963 werd het orthodoxe aartsbisdom van Thyateira (Europa) van het oecumenische patriarchaat opgedeeld in vier bisdommen, namelijk de aartsbisdommen van Thyateira en Groot-Brittannië, van Frankrijk, van Duitsland en van Oostenrijk. België en Luxemburg behoorden tot het aartsbisdom van Frankrijk en Nederland tot het aartsbisdom van Duitsland. Op 8 augustus 1969 richtte de oecumenische patriarch Athenagoras het aartsbisdom van België en het exarchaat van Nederland en Luxemburg op, met zetel in Brussel. Het aartsbisdom telt vandaag 33 parochies. In 1985 werd de orthodoxe eredienst officieel door de Belgische overheid erkend. In 1987 werd, mee dankzij de goede relaties en de financiële steun van de rooms-katholieke Kerk de orthodoxe kathedraal aangekocht aan de Stalingradlaan 34 in1000 Brussel. De goede relaties met de katholieke Kerk blijken ook uit het feit dat metropoliet Athenagoras Peckstadt, hoofd van de oirthodoxe Kerk in België, ook al meermaals met orthodoxe delegaties door de paus werd ontvangen. De Belgische orthodoxe metropoliet was ook waarnemer en spreker op de eerste bisschoppensynode over het huwelijk en het gezin in oktober 2014 in Rome.