Tweederde van de christenen heeft Aleppo verlaten

Volgens Kerk in Nood heeft het coronavirus ook de inwoners van de noodlijdende Syrische stad Aleppo bereikt.
26/04/2020 - 11:00
Beschoten gebouw in Aleppo
Beschoten gebouw in Aleppo © SIR

Volgens Kerk in Nood (KiN) heeft tweederde van de christenen in Aleppo de Syrische stad intussen verlaten. Pater Antoine Tahhan, een Armeens-katholieke priester die voor KiN in de stad actief is, getuigt dat het coronavirus ook Aleppo heeft bereikt. Veel inwoners zijn al negen jaar het slachtoffer van oorlogsgeweld en hongersnood. Sommigen zijn voorzichtig en gebruiken mondmaskers en veiligheidshandschoenen om zichzelf te beschermen. Maar vele inwoners maken zich geen zorgen over de verspreiding van het coronavirus, omdat zij al zoveel hebben geleden.

Op 19 maart heeft de Syrische regering in het hele land de avondklok ingevoerd van 18 tot 06 uur, zegt pater Tahlan. Op 22 maart besloten de katholieke verantwoordelijken in Aleppo om alle kerken te sluiten als beschermingsmaatregel. Hij wijst erop dat vele ziekenhuizen en gezondheidscentra in Aleppo vernietigd zijn door de aanvallen van terroristen. Daardoor is de gezondheidszorg erg fragiel en maken wij ons ernstig zorgen. Er is een grote nood aan mondmaskers en andere medische apparatuur. De bevolking moet ook bewust gemaakt worden van de gezondheidsrisico's. Er lopen nog steeds veel mensen door de parken die elkaars hand vasthouden of elkaar met een omhelzing begroeten, zonder kennis van de maatregelen voor de volksgezondheid.

Antoine Tahlan onderstreept dat de burgeroorlog een dramatisch effect heeft op de christelijke gemeenschap. Voor de oorlog telde de stad ruim 30.000 christenen. Vandaag wonen er nog 10.000, vooral ouderen. Vele Syriërs hoopten dat het economische leven na de val van Islamitische Staat (IS) zou herleven. Maar economisch gaat het van kwaad naar erger. Veel mensen zijn werkloos. En de lonen zijn vaak te laag om een gezin fatsoenlijk te onderhouden. De economische sancties veroorzaken groot lijden bij de bevolking.

Sinds de bevrijding van Aleppo keerden al 75 Armeens-katholieke families terug. Maar het zijn ontheemden uit andere delen van Syrië en niet vluchtelingen uit Europa. Er bestaat een grote nood aan veiligheid, medische hulp en de afschaffing van de verplichte militaire dienstplicht, zodat jongeren werk kunnen vinden en een gezin kunnen stichten.

Bron: Kerk in Nood