Grootmeester Giacomo Dalla Torre van de Orde van Malta overleden

De Soevereine Orde van Malta is wereldwijd vooral actief op het vlak van ontwikkelingshulp en rampenbestrijding.
29/04/2020 - 14:40
Fra Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto, grootmeester van de Orde van Malta
Fra Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto, grootmeester van de Orde van Malta © Orde van Malta

Fra' Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto, sinds 2 jaar grootmeester van de Soevereine Orde van Malta, is in Rome op 75-jarige leeftijd overleden. Volgens de orde, voluit de Soevereine Militaire Hospitaalorde van Sint-Jan van Jeruzalem, van Rhodos en van Malta, kortweg Maltezer Orde of Orde van Malta)was hij sinds januari ziek. Hij kwam in mei 2018, na interne onrust en het ontslag van toenmalig grootmeester Matthew Festing, aan het hoofd van de orde. Dalla Torre kreeg van de paus de opdracht om de orde ingrijpend te hervormen en de eenheid en gemeenschap onder de verschillende afdelingen te versterken. Als nieuwe grootmeester maakte hij vooral werk van de bevordering van het religieuze leven van de gewijde leden van de orde, de uitbouw van een modern en transparant financieel beheer en de versterking van de rol van vrouwen binnen de orde.

Giacomo Dalla Torre werd op 9 december 1944 geboren in Rome. Hij werd in 1985 lid van de Soevereine Orde van Malta en legde in 1993 zijn geloften af. Hij was hoogleraar letterkunde en kunstgeschiedenis aan de Pauselijke Universiteit Urbaniana in Rome. Sinds 1994 bekleedde hij verschillende leidinggevende functies in de orde. Na de dood van grootmeester Andrew Bertie in februari 2008, was hij korte tijd gouverneur van de orde.

Zorg voor zieke en gewonde pelgrims

De hospitaalridders ontstonden in het begin van de 11de eeuw om zorg te verlenen aan zieken, armen of gewonde pelgrims die op bedevaart trokken naar het Heilige Land. Na de verovering van Jeruzalem in 1099 tijdens de Eerste Kruistocht werd de Ordo Fratrum Hospitalis Sancti Ioannis Hierosolymitani (Soevereine Militaire Hospitaalorde van Sint-Jan van Jeruzalem), een militair georganiseerde religieuze orde onder eigen pauselijk charter, belast met de zorg en de verdediging van het Heilige Land. In haar ziekenhuis in Jeruzalem konden tot 2.000 patiënten opgevangen worden, ongeacht hun levensovertuiging. De hospitaalridders beheerden er ook een weeshuis. Vandaag telt de orde 13.500 mannelijke en vrouwelijke leden en 120.000 medewerkers wereldwijd, die vooral bij de hulp voor ontwikkeling en na rampen actief zijn.

Diplomatieke status

De orde heeft een aparte status onder internationaal recht en onderhoudt diplomatieke relaties met 107 landen. Zij heeft een grote faam door haar snelle humanitaire hulp na rampen en hulp aan migranten en vluchtelingen. Dankzij haar diplomatieke status kan de orde ervoor zorgen dat noodhulp in vele afgelegen gebieden daadwerkelijk terecht komt waar die echt nodig is.

Bron: KNA