Benedictus XVI over zijn ontslag en rol als emeritus paus
Sinds vandaag, maandag 4 mei 2020, ligt de nieuwe pausbiografie van Peter Seewald in Duitsland en enkele andere landen in de boekhandel. Daarin spreekt emeritus paus Benedictus XVI zich onder meer uit tegen het homohuwelijk en abortus en tegen wat hij het groeiende succes van een antichristelijke geloofsbelijdenis noemt, die wereldwijd in opmars is en de echte bedreiging vormt van de rooms-katholieke Kerk. Wie zich tegen die wereldwijde dictatuur van schijnbaar humanistische ideologieën durft te verzetten, wordt volgens hem sociaal geëxcommuniceerd: Honderd jaar geleden zou iedereen het absurd hebben gevonden om over het homohuwelijk te spreken. Tegenwoordig worden degenen die daar tegen zijn sociaal geëxcommuniceerd. Hetzelfde geldt voor abortus en voor de productie van mensen in het laboratorium. De angst voor deze spirituele kracht van de antichrist is dan maar al te natuurlijk, zegt de emeritus paus in de 1.184 pagina’s tellende biografie.
Pauselijke emeritaat werd zorgvuldige voorbereid
Auteur Peter Seewald beseft naar eigen zeggen dat zijn erg lange en uitvoerige biografie in tegenstelling tot zijn vorige pausbiografieën geen bestseller zal worden. In zijn nieuwe boek beschrijft hij het leven van de 93-jarige kardinaal Jozeph Ratzinger met empathie en beschermt hij hem ook tegen de kritiek. Boeiend is de passage met oude en nieuwe argumenten voor zijn vervroegde aftreden in 2013 en de manier waarop hij de spirituele rol van de emeritus paus tracht in te vullen. Soms klinkt er in de uitspraken van de kerkleider, die door sommigen nu al als een kerkleraar wordt bestempeld, bitterheid door over de manier waarop zijn uitspraken destijds werden onthaald. Seewald beschrijft hoe de Duitse paus en zijn entourage de stap van het aftreden - voor het eerst in meer dan 600 jaar - minutieus hebben voorbereid en hoe zij erin geslaagd zijn om die revolutionaire beslissing maandenlang geheim te houden. Voorwaar geen sinecure in het Vaticaan.
Lees verder onder de afbeelding.
Onbekwaamheid om te regeren
Kardinaal Joseph Ratzinger benadrukt in de biografie dat de publicatie van de documenten van Vatileaks geen enkele rol heeft gespeeld in zijn beslissing om terug te treden. Anderzijds heeft het uitbarsten en de omvang van de seksuele misbruikcrisis wel degelijk een (erg) belangrijke rol gespeeld. Benedictus XVI getuigt dat hij zich op het einde van zijn ambtstermijn had gerealiseerd dat, naast mogelijke dementie, ook andere vormen van ontoereikende bekwaamheid het onmogelijk zouden kunnen maken om zijn ambt nog langer behoorlijk uit te oefenen. Hij bevestigt ook dat er net als bij zijn voorgangers Paulus VI en Joannes Paulus II een brief met een ondertekend, voorwaardelijk ontslag klaar lag in geval van ziekte, die het onmogelijk zou maken om de taak naar behoren uit te oefenen.
Geen schaduwpaus
In de biografie verwerpt Benedictus XVI nadrukkelijk de kritiek op zijn rol als emeritus paus. Hij onderstreept dat het voor bisschoppen gebruikelijk is dat zij op bepaalde leeftijd omwille van hun leeftijd hun emeritaat aanvragen. Hij zegt ook expliciet dat hij de juridische constructie voor het emerituspausschap heeft gecreëerd, zodat elke indruk vermeden wordt dat er twee pausen naast elkaar in functie zijn. Hij vergelijkt de huidige situatie met die van een oude boer in Beieren, die de boerderij heeft overgedragen aan zijn zoon, zelf in een bijgebouwtje woont en zijn vaderlijke rechten heeft opgegeven. De beschuldiging dat hij zich na zijn emeritaat nog in publieke debatten mengt, bestempelt hij als een kwaadaardige vervorming van de werkelijkheid en een poging om volledig het zwijgen op te leggen. Tot slot spreekt hij nog zijn dank uit voor de belangstelling van zijn opvolger. Sinds hun eerste ontmoeting na zijn verkiezing in 2013 is er een persoonlijke vriendschap ontstaan die sindsdien niet alleen is gebleven, maar ook gegroeid.
Bron: I.Media/KNA