Met PlantTroost wil Ferm hoop en vertrouwen herstellen

Het vrouwennetwerk 'Ferm' lanceert een breed, voor iedereen toegankelijk aanbod rond troost.
07/05/2020 - 15:49

In deze barre coronatijden, met afstandsregels en beperkingen van de bewegingsvrijheid, missen wij contacten met familie en vrienden, het samenzijn, momenten van samen ontspannen. Bovendien worden velen geconfronteerd met het verlies of afscheid van een geliefde persoon. Vele mensen hebben het moeilijk om met deze periode, waarin vertrouwde gebruiken en rituelen niet meer mogelijk zijn, om te gaan. Juist nu ook is troost geven en troost krijgen belangrijk.

Daarom lanceert de vrouwenbewegingFerm, een netwerk van 80.000 vrouwen in meer dan 800 lokale groepen in heel Vlaanderen, bij de start van de meimaand met de steun van de experts Dirk De Wachter, Manu Keirse en An Hooghe het project PlantTroost. Het project omvat zowel een digitaal platform als daadwerkelijke en gemeenschappelijke troostplekken in heel Vlaanderen. Woordvoerder Caroline Audoor: Mensen zijn vandaag angstig en onzeker, ervaren gemis en verlies of moeten op afstand afscheid nemen van een dierbare. Het coronavirus heeft het gewone leven ontwricht, bepaalde gebruiken en rituelen zijn nu niet mogelijk. Dat weegt zwaar op het mentaal welbevinden van velen. Ferm ziet in de huidige gezondheidscrisis kansen om troost te (her)ontdekken en veerkracht te herwinnen. Troost zorgt voor verbondenheid, hoop en vertrouwen, ook in de toekomst.

Digitaal platform

Met PlantTroost gaat Ferm in op de oproep van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke om samen te zorgen voor het mentaal welzijn van de bevolking. Het komt aan een hoge nood tegemoet. PlantTroost is zowel facilitator als motor om expertise en handvaten van troost op een duurzame manier te delen met iedereen, ook in een samenleving postcorona.

Als aanzet werd dit weekend alvast een open digitaal platform gelanceerd, een dynamisch platform dat zal blijven groeien. Bezoekers van de digitale troostplaats vinden er uiteenlopende bronnen van troost terug: troosttips, getuigenissen, hulporganisaties, rouwconsulenten, boekentips, een platform voor troostgenoten, troostkunstenaars en beklijvende video’s van de drie experts. Caroline Audoor: Er is ook een Facebookgroep troostgenoten gestart waarvoor mensen zich op aanvraag kunnen inschrijven. Deze initiatieven werden op heel korte tijd uitgebouwd om in deze periode opnieuw aan veerkracht te bouwen. Dit wordt mee gedragen door partners zoals CAW, VVSG, Teleonthaal, Zorgnet-Icuro, Orbit vzw, Verbinding in Verlies en Kunstwerkt, om een breed draagvlak te scheppen.

An Hooghe
An Hooghe © Hedwig Neesen/Ferm

Troostplekken

Caroline Audoor: Met PlantTroost willen wij troost ook een fysieke plek geven. Daarom lanceren wij het idee van troostplekken in Vlaanderen. Dat zijn voor iedereen toegankelijke, gemeenschappelijke, stille plekken die de verbondenheid en troost voelbaar en zichtbaar moeten maken. Bolgewassen spelen hierbij een belangrijke rol, omdat ze symbool staan voor herwonnen veerkracht en energie.

Oproep om troostplaatsen te scheppen

Met het eigen netwerk van 200.000 gezinnen en samen met lokale gemeenschappen, wil Ferm na de zomer van 2020 zo’n 80 tot 100 troostplekken in Vlaanderen in het leven roepen. Samen met vrijwilligers, leden, buren, vrienden en dorpsgenoten streven wij naar troostplekken verspreid over heel Vlaanderen, die ook troost schenken en bieden aan mensen die te maken krijgen met verlies. Caroline Audoor: Op aanvraag zullen wij pakketten bezorgen met een stappenplan en een draaiboek, met ook suggesties voor de voor iedereen toegankelijke troostplaatsen. Deze groene plekjes zijn voor iedereen toegankelijk. Samen met de buurt of gemeente worden bloembollen geplant als symbool voor afscheid en verlies, maar ook als uitdrukking van hoop, veerkracht en troost. Deze troostplekken zijn universeel voor iedereen toegankelijk en niet gebonden aan een bepaalde religie of overtuiging. Er wordt telkens ook op een bord een inspirerende troosttekst gehangen, waar mensen eveneens boodschappen kunnen posten. Wij hopen dat er tegen de zomer al honderd plekken gelanceerd zijn.