Wie was Jezus volgens de evangeliën?
Wie was Jezus?
7 weken gaan we in 7 nieuwsbrieven op zoek naar wie Jezus was. Vanuit 7 verschillende invalshoeken: kunsthistorisch, religieus, hedendaags … Zodat we op het einde een genuanceerd, veelzijdig en rijker beeld hebben van een van de meest invloedrijke personen in de geschiedenis: Wie was Jezus? Geen enkele e-mail missen? Schrijf je hier nog snel in. Volgende week: wie was Jezus volgens het historisch-kritisch onderzoek?
Professor, wat betekent 'evangelie' eigenlijk?
Evangelie komt van het Griekse woord ‘euangelion’, dat 'blijde boodschap' betekent. In de Bijbel worden hier de 4 blijde boodschappen over het leven van Jezus mee bedoeld, geschreven door 4 evangelisten: Matteüs, Marcus, Lucas, Johannes. Elk vertellen ze hun ‘eigen versie’ van de feiten. Als we ze samen puzzelen komen we tot het canonieke verhaal over het leven en de dood van Jezus.
Was men zich vanaf het begin bewust van de verschillen tussen de evangeliën?
Zeker! De vraag rees zelfs of er niet tot één uniforme versie moest worden gekomen. Sommige stromingen zoals de gnostiek, probeerden dat inderdaad. Maar de Kerk besloot de verschillen te omarmen en in de plaats daarvan tot een canon van de gezaghebbende versies te komen. Er ontstond zelfs een wetenschappelijke studie die zich bezig houdt met de verschillen tussen de evangelies: het synoptische vraagstuk genoemd.
De evangeliën als historische bron?
Samen vertellen de 4 evangeliën ons dus best veel details over het leven van Jezus. Maar zijn ze ook allemaal historisch correct? En hoe kunnen we dat weten? Daar gaan we naar op zoek in de volgende nieuwsbrief!