Kardinaal Woelki verwerpt petities over Synodale Weg

Sinds de Keulse hulpbisschop Dominik Schwaderlapp zich ervan distantieerde, wordt in Duitsland druk gediscussieerd over de Synodale Weg.
06/06/2020 - 11:00
Kardinaal Woelki
Kardinaal Woelki © Aartsbisdom Keulen

Kardinaal Rainer Maria Woelki, de aartsbisschop van Keulen, heeft zich in de regionale krant Kölnische Rundschau gedistantieerd van twee petities die in zijn naam strijd voeren over de Synodale Weg in Duitsland. Eind mei distantieerde zijn hulpbisschop Dominik Schwaderlapp zich van het dialoogproces voor kerkvernieuwing, dat door de Duitse Bisschoppenconferentie (DKB) en het Zentralkomitee der deutschen Katholiken (ZdK) is opgestart. Critici zijn erover ongerust dat hervormingsgezinden de dialoog domineren, andere visies niet aan bod laten komen en geen consensus nastreven.

In de ene petitie bekritiseert de voormalige WDR-journalist Kurt Kurtt Woelki's negatieve houding ten opzichte van het hervormingsproces, de zogenaamde Synodale Weg. De ondertekenaars onderschrijven het standpunt dat de Kerk haar relevantie dreigt te verliezen als ze zich niet openstelt voor sociale ontwikkelingen, zoals de gelijkwaardigheid van man en vrouw of nieuwe vormen van samenleven.

De historicus en auteur Michael Hesemann uit Düsseldorf lanceerde een tegenpetitie waarin ook in de naam van de Keulse kardinaalwordt aangeklaagd dat de Synode Weg zal leiden tot een protestantisering van de katholieke kerk in  Duitsland. Ik wil geen boegbeeld zijn - niet voor het ene kamp ​​noch voor het andere, zegt Woelki in het interview. Hesemann bestempelt de voorvechters van het dialoogproces als voorstanders van een lekenkerk, relativisme en een lakse seksuele moraal. Hij verzamelde al 4.400 handtekenen van mensen die hijzelf omschrijft als de zwijgende meerderheid. Hij looft kardinaal Woelki omdat die zijn huik niet naar de wind hangt en de moed heeft om tegen de tijdsgeest in te gaan.

Bron: Rundschau/Kath.de