Turkse Raad van State over Aya Sofia

Sinds 1934 doet de monumentale kathedraal van Constantinopel uit de Byzantijnse tijd dienst als museum.
12/06/2020 - 14:57
Het interieur van de Hagia Sophia in Istanbul
Het interieur van de Hagia Sophia in Istanbul © Istanbul hotels

De Turkse Raad van State buigt zich op 2 juli over de vraag om de Aya Sofia (of Hagia Sophia) in Istanbul opnieuw als moskee te heropenen. De kathedraal met de indrukwekkende koepel, ooit de architectonische trots van het Oost-Romeinse keizerrijk, werd na de val van Constantinopel in 1453 omgebouwd tot een moskee. Maar Ataturk, de grondlegger van het moderne Turkije, bepaalde in 1934 dat het gebouw als museum dienst zou doen, ook als uitdrukking van de eenheid van de Turkse bevolking.

Nationalistische Turkse groepen voeren al jaren campagne om de Aya Sofia opnieuw als moskee te gebruiken. Zowel het oecumenische patriarchaat van Constantinopel en de Grieks-orthodoxe en Russisch-orthodoxe Kerken, evenals de Griekse en Russische overheid hebben zich al fel tegen dat voornemen uitgesproken.

Volgens sommige Turkse media heeft president Recep Tayyip Erdogan persoonlijk opdracht gegeven om de juridische procedure te starten om de Aya Sophia opnieuw als moskee in dienst te nemen. Zo'n herbestemming heeft uiteraard eenbelangrijke symbolische betekenis, want het zou betekenen dat het verenigde Turkije, waar plaats is voor alle Turken en hun godsdienstige en andere overtuigingen, meteen ook tot het verleden behoort.

Bron: Fides