Turkije valt jezidigemeenschap in het hart aan

Westerse media schreeuwden destijds moord en brand toen jezidi's door Islamitische Staat (IS) werden aangevallen, nu heerst volledige stilte …
16/06/2020 - 15:49

Christenen en jezidi's in Irak reageren met afschuw en verontwaardiging op de Turkse aanval op het Sinjargebergte, op de grens tussen Irak en Syrië. Dat is het hart van de jezidibeschaving en ook de locatie van hun belangrijkste heiligdom.

Turkije heeft bereikt wat zelfs de strijders van Islamitische Staat (IS) niet is gelukt: het jezidiheiligdom van sjeik Chilmira bereiken op het hoogste punt van de bergketen op 1.463 meter, zegt de Chaldeeuwse priester Samir Al-Khoury. Bovendien werd ook nog eens het vluchtelingenkamp Makhmour, waar jezidi-ontheemden leven die in 2014 moesten vluchten voor de opmars van de IS-terroristen, beschoten.

De katholieke Kerk in Amadia probeert de jezidi's, waarmee doorheen de lange jaren burgeroorlog een sterke band en dialoog zijn gegroeid, waar mogelijk bij te staan. Turkse strijdkrachten lanceerden maandag in Noord-Irak een nieuw offensief met gevechtsvliegtuigen in de regio's Sinjar, Hakurk en Kandil. Officieel gebeurt dat in het kader van de strijd van het Turkse leger tegen militieleden van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Leden van PKK kwamen in de streek terecht toen zij mee hielpen om een veilige humanitaire corridor voor jezidi's tot stand te brengen. Vanuit de regio werden nog nooit aanvallen uitgevoerd tegen Turkije.

Volgens de jezidi-activiste en Nobelprijswinnaar Nadia Murad waren er net 150 jezidi gezinnen teruggekeerd naar de regio. Volgens haar zullen deze aanvallen de terugkeer van jezidi's ernstig bemoeilijken. Wanneer brengen de Iraakse regering en de internationale gemeenschap de moed en politieke wil op om de veiligheidsproblemen in Sinjar op te lossen? Pari Ibrahim van de Free Yezidi Foundation (FYF) waarschuwt ervoor dat de aanvallen de hele regio destabiliseren. Dit heeft bijzonder ernstige gevolgen voor de jezidigemeenschap, die nog altijd tracht te herstellen van een genocide. Volgens mensenrechtenorganisaties viseert Turkije niet alleen de PKK, maar probeert het de jezidi's in de kampen bang te maken en te beletten dat zij zouden terugkeren.

Bron: Kathpress.at/SIR/Jerusalem Post