Hoe een katholieke minnares Fidel Castro ‘bekeerde’ ...

De nicht van de vicaris van Rome getuigt in een nieuw boek hoe zij Fidel Castro ervan overtuigde om de kerk als een mogelijke bondgenoot te zien.
11/07/2020 - 11:00

In het nieuwe boek Fidel in Love van de journalist Paolo Sorge wordt verteld hoe een liefdesrelatie tussen de legendarsiche Cubaanse leider Fidel Castro en zijn Italiaanse minnares Anna Maria Traglia, de nicht van een toenmalige vicaris van het bisdom Rome,een belangrijke invloed heeft uitgeoefend op de houding van de leider van de Cubaanse revolutie ten aanzien van Kerk en religie. De onwaarschijnlijke relatie met de vrouw die in een conservatief en diepgelovig gezin was opgegroeid, zou uiteindelijk veertig jaar duren.

Anna Maria Traglia
Anna Maria Traglia © Anna Maria Traglia

De eerste ontmoeting van het tweetal vond op 20 mei 1975 plaats op de apostolische nuntiatuur in Havana. Toen Fidel Anna Maria binnen zag komen, gekleed in een zijden blauwe jurk, sprak hij haar vol bewondering aan als ‘de lente van Botticeli’, schrijft Sorge in zijn boek. Anna Maria was toen 27 jaar en al 10 jaar getrouwd. Zij beschouwde de Cubaanse vader des vaderlands op dat moment nog naar eigen zeggen als een soort kleine Stalin. Castro had de katholieke Kerk, die hij als handlanger van het kapitalisme beschouwde, in zijn land zwaar aangepakt na de revolutie en had zelfs de kerken laten sluiten.  Anna Maria getuigt in de gesprekken dat zij met Castro ook vaak over religie sprak. Zij kon hem overtuigen om opnieuw een kerk te openen.

Cover van Fidel in Love
Cover van Fidel in Love

De ontmoeting in de nuntiatuur betekende het begin van een vriendschaps- en liefdesaffaire die veertig jaar zou duren.

Die beslissing en de gesprekken van Castro met zijn minnares resulteerden uiteindelijk in een soort glasnost voor de katholieke Kerk, die beetje bij beetje opnieuw haar plaats opnieuw kon innemen in de samenleving. Die toenadering, waarrond altijd een beetje een sluimer van geheimzinnigheid is blijven hangen, werd bekroond met het historische bezoek van de onder het communisme opgegroeide Poolse paus Joannes Paulus, met toen ook de herinvoering van kerkelijke feestdagen en de toelating van het Cubaanse bewind voor de hervatting van de processies. Anna Maria spreekt nog steeds vol bewondering over de Cubaanse leider: Ik heb met hem een liefde en passie ervaren, waarvan ik niet wist dat ze bestonden. Fidel Castro zelf omschrijft zij als een sterk en vastberaden man. Maar bij mij was hij altijd zachtaardig, aanhankelijk en gewoon geweldig.

Lees het bericht van Radio France Info over de verborgen liefdesrelatie van Fides Castro