Chili: Bisschoppen en jezuïeten verdedigen Mapuche

Uit protest tegen een serie arrestaties zijn verschillende Mapuche-leiders al meer dan twee maanden in hongerstaking.
09/08/2020 - 11:48
Protest van de Mapuche in Chili
Protest van de Mapuche in Chili © SIR

Zowel de Chileense bisschoppen als de jezuïeten nemen de verdediging op zich van de rechten van de Mapuchebevolking, een inheemse stam waarvan de leden vaak worden afgeschilderd als dronkaards en luieriken. De gronden van de bevolking zijn deels door Chili en deels door Argentinië ingelijfd.

De voorbije jaren kwam er een emancipatiebeweging op gang waarbij compensatie voor de gronden wordt geëist en verontschuldigingen omdat de bevolking als tweederangsburger wordt behandeld. Dat protest wordt met geweld onderdrukt. Uit ongenoegen zijn vele Mapucheleiders in hongerstaking.

Na een golf van arrestaties en de recente moord op een voorvechter van de rechten van de Mapuche, werd donderdag ook de jezuïet Carlos Bresciani gearresteerd bij een protestactie tegen de schendingen van rechten van het Mapuche-volk door de Chileense regering. De jezuïeten eisten vrijdag dat hij onmiddellijk wordt vrijgelaten en zij veroordeelden het geweld en de willekeur van de ordetroepen bij de recente protestacties in Araucanía. Daarbij vielen ook verschillende doden. De jezuïeten onderschrijven nadrukkelijk de eis voor echte oplossingen voor deze slachtoffers van marginalisering, toe-eigening van hun land en gebrek aan wettelijke erkenning. 

Eerder van de week hebben de bisschoppen de Chileense regering opgeroepen tot effectieve en moedige stappen voor een dialoog met de leiders van de Mapuche. Daarbij benadrukten zij de legitimiteit van vele eisen van de bevolking. In een verklaring schrijven zij: Elke daad van geweld levert slechts nieuwe onrechtvaardigheid, pijn, armoede en meer geweld op, waardoor er sociale breuklijnen ontstaan die steeds moeilijker te genezen zijn. Wij roepen op tot dialoog en de erkenning van diversiteit, die steeds de basis heeft gelegd voor het multiculturele en harmonieuze samenleven.

Bron: SIR