Amsterdam dreigt eigen geschiedenis te wissen
Bisschop Jan Hendriks van het bisdom Haarlem-Amsterdam heeft deze week gewaarschuwd voor de dreigende sluiting van Ons' Lieve Heer op Solder, samen met het Rijksmuseum een van de oudste musea van Amsterdam. Ondanks de positieve beoordeling door het Amsterdamse Fonds voor de Kunst maakte het fonds bekend dat het de subsidie omwille van geldgebrek niet kan uitkeren.
Mgr. Hendriks blijft beleefd en uiterst diplomatisch. Maar hij heeft zo toch zijn bedenkingen bij de evaluatie omdat er bij het fonds wel geld wordt gevonden voor enkele nieuwe projecten die eerder geen steun kregen. Op zich zou je denken dat het Museum past in een beleid dat aandacht heeft voor de achterstelling van minderheden in de samenleving. Zo is er gelukkig aandacht voor discriminatie van mensen met een andere huidskleur, voor ons slavernijverleden, vervolging van homoseksuelen en de verschrikkelijke Jodenvervolging in en rond de Tweede Wereldoorlog.
Meer dan tweehonderd jaar lang waren katholieken tweederangs burgers. Pas in de negentiende eeuw kwam de emancipatie op gang van het katholieke volksdeel. Bisschop Jan Hendriks
Ons' Lieve Heer op Solder is het enig bewaarde monument dat getuigt van de achterstelling van katholieken, stelt mgr. Hendriks. Meer dan twee eeuwen lang konden katholieken geen openbare ambten bekleden, hun godsdienst niet vrij belijden, geen rechtsstatus hebben als kerk en alleen als privépersonen kerkruimtes bezitten die van de straat niet zichtbaar waren en waarbij jaarlijks een vaak hoog bedrag moest worden betaald om invallen van politie af te kopen en een zekere mate van tolerantie te verkrijgen.
Bron: Bisdom Haarlem-Amsterdam