Nederlandse laserstralen verlossen Vaticaan van meeuwenplaag

Niet alleen duiven, die symbool staan voor de Heilige Geest, maar ook meeuwen en andere vogels dreigen in Rome een heuse plaag te worden.
18/08/2020 - 13:43

Sinds de toeristen en bedevaarders wegblijven, lijkt de natuur ook in de omgeving van het Sint-Pietersplein stap voor stap aan terrein te winnen. Volgens Italiaanse media zijn duiven, spreeuwen, kraaien en meeuwen bezig aan een sterke opmars. In de strijd tegen de vogels worden sinds kort laserstralen ingezet. Vooral meeuwen blijken een catastrofe omdat hun uitwerpselen, net zoals die van duiven, zij het in mindere mate, het antieke marmer van de basiliek en andere monumentale gebouwen niet alleen ontsieren, maar zelfs aantasten.

Tot in het begin van de jaren 1970 werden slechts zelden meeuwen opgemerkt in de buurt van het Sint-Pietersplein en elders in Rome. Maar sinds 2016 is hun aantal spectaculair gestegen. Volgens specialisten leven er nu een 10.000-tal in Rome. De Larus michahellis, de geelpoot- of Middellandse Zeemeeuw, verstoort met zijn gekrijs niet alleen de slaap van de inwoners van Rome (en wie weet ook die van de paus), maar hij plundert ook de vuilniszakken. Zestig procent van zijn broedplaatsen zijn gevestigd op de daken van de historische paleizen en moeilijk bereikbare hoekjes van de talloze kerken in Rome.

Nog nooit was het Sint-Pietersplein zo leeg
Nog nooit was het Sint-Pietersplein zo leeg © Vatican Media

Sinds enkele jaren is het enorme stort op 10 kilometer van Rome gesloten, maar de vogels vinden nog meer dan genoeg voedsel bij de vissen in de Tiber, in de overvolle vuilnisbakken of in het afval van snacks en zelfs eten dat hen speciaal wordt toegegooid.

Dankzij het Nederlandse bedrijf Frijters uit Rijsbergen worden sinds kort laserstralen ingezet in de strijd tegen de overpopulatie aan vogels op en rond het Sint-Pietersplein. Met Pasen 2018 en 2019 werd de laserverdediging een eerste keer ingeschakeld om de bloemstukken op het Sint-Pietersplein tegen vleermuizen te beschermen. Het succes van toen inspireerde de kerkfabriek van de Sint-Pietersbasiliek tot de aankoop van een krachtig laserapparaat van 4.500 euro om de strijd tegen de vogels te winnen.

Vandaag prijkt bij valavond een metershoog apparaat op de plaats waar voorheen het publiek voor de audiënties van de paus op het Sint-Pietersplein stond opgesteld.

Volgens bedrijfseigenaar Andre Frijters zitten de vogels 's nachts graag op de warme stoep. Zij nemen de zwervende laserstraal waar als een vast object. Als hij nadert, wekt hij een ontsnappingsreflex. Frijters vermoedt dat een combinatie met andere methodes, zoals akoestische afschrikking, nog beter zou werken. Maar het Vaticaan staat niet toe dat er apparaten worden opgesteld die lawaai maken. De zaakvoerder benadrukt dat de laser geen enkel gezondheidsrisico inhoudt, niet voor de vogels noch voor de daklozen die onder de colonnades slapen. Slechts als iemand rechtstreeks in de stralen kijkt, is er een risico. Maar dat is moeilijk, omdat zij voortdurend in beweging zijn.

De technische diensten van het Vaticaan zijn niet onverdeeld gelukkig over de ingreep, omdat de stralen volgens een medewerker alleen maar ervoor zorgen dat de vogels naar andere plaatsen uitwijken. De Romeinse ornitholoog Fulvio Fraticelli is zelfs overtuigd van het omgekeerde effect. Meeuwen zijn sociale dieren. Als soortgenoten worden bedreigd, komen ze hen te hulp. In plaats van minder vogels komen er meer. Hij pleit voor een drastische oplossing: doodt de meeuwen en wel in grote getale. Fraticelli is ervan overtuigd dat alle andere remedies slechts een schijnoplossing zijn.

Maar een drastische aanpak zou natuurlijk nefast zijn voor het imago van het Vaticaan, dat prat erop gaat dat het de groenste staat ter wereld is …

Bron: Kathpress.at