Na de Aya Sophia wordt nu ook de Chorakerk een moskee
Na de Aya Sophia wordt nu ook de Chorakerk, vlakbij de oude stadsmuren van Istanbul, opnieuw een moskee. De Byzantijnse kerk werd omstreeks 550 gebouwd, maar werd in de zestiende eeuw herbestemd als moskee. Vanaf 1945 deed het gebouw, dat wereldwijd bekend is om zijn prachtige mozaïeken en fresco’s, dienst als museum. In november 2019 maakte het Hooggerechtshof in Turkije de weg vrij om de kerk opnieuw als moskee te gebruiken.
Met de publicatie van het decreet van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in het staatsblad staat niets nog de herbestemming in de weg. Pro Oriente benadrukt dat de herbestemming, net zoals bij de Aya Sophia, impliceert dat de beroemde mozaïeken en fresco’s uit de 14de eeuw waarop Bijbelse verhalen zijn afgebeeld in de toekomst worden afgedekt.
President Erdogan, wiens AK-partij geworteld is in de politieke islam, positioneert zich hiermee nog meer als de verdediger van de belangen van de vrome moslims in Turkije. Vorige maand sloot hij zich dan ook maar wat graag aan bij tienduizenden gelovigen voor de eerste gebeden in de Aya Sophia in 86 jaar. Dat zorgde voor internationale verontwaardiging. Die herbestemming werd ook toen al ervaren als een kaakslag voor de Turkse christenen.
Bron: Reuters/Kathpress.at