Uniek Museum Ons’ Lieve Heer op Solder gered

​Omwille van de unieke culturele waarde krijgt het 17de eeuwse museum Ons’ Lieve Heer op Solder dan toch subsidie van het college van Amsterdam.
26/08/2020 - 13:26
Het museum van Ons’ Lieve Heer op Solder
Het museum van Ons’ Lieve Heer op Solder © Ons’ Lieve Heer op Solder

Het Museum Ons' Lieve Heer op Solder, een voormalige schuilkerk in de binnenstad en een van de oudste en meest unieke musea van Amsterdam, lijkt hoogstwaarschijnlijk gered. Begin van de maand raakte bekend dat het Amsterdams Fonds voor de Kunst(AFK), ondanks een positief advies, de subsidie voor het 17de-eeuwse monument en museum stopzet. Die beslissing zorgde tot in het buitenland voor verbijstering. Bijna 16.000 mensen tekenden een petitie waarin bij het stadsbestuur erop werd aangedrongen om deze stille getuige van een belangrijk stuk stadsgeschiedenis te behouden.

De katholieke koopman Jan Hartman liet zijn zolder in 1661 inrichten als huiskerk, in een periode dat openbare katholieke vieringen in Nederland officieel verboden waren.

Het museum ligt in een goed bewaard grachtenhuis met historisch ingerichte woonvertrekken, keukens en bedstedes en het bevat ook een intacte kerkruimte op zolder, uit de periode dat rooms-katholieken bij onze noorderburen nog als tweederangsburgers werden behandeld. Dinsdag raakte bekend dat het gemeentebestuur van Amsterdam de subsidie aan het museum toch zal voortzetten. Wethouder van Cultuur Touria Meliani (Groenlinks) hevelt het grachtenhuis met het museum over naar de culturele basisinfrastructuur van Amsterdam. Zo wordt op de cultuurbegroting toch nog ruim 600.000 euro per jaar gevonden, tot in 2024. Het museum is zo waardevol voor Amsterdam, en voor de binnenstad in het bijzonder, dat we het niet kunnen laten vallen, zegt Meliani. Bovendien sluit het museum aan bij het beeld van Amsterdam als open en tolerante stad.

De Volkskrant schrijft dat met de schrapping van de subsidie de indruk was ontstaan dat Amsterdam in zijn streven naar diversiteit en inclusie de voorkeur gaf aan culturele initiatieven van makers met een migratieachtergrond, boven het beschermen van oud Nederlands erfgoed. De herziening van de beslissing maakt duidelijk dat beiden hand in hand kunnen gaan en dat het niet nodig is om drie eeuwen geschiedenis te wissen om divers en inclusief te zijn. Ook elf subsidieaanvragen in de categorie theater, waaronder die voor het oudste theater in Amsterdam, worden opnieuw opgevist.

Bron: Volkskant/Trouw/kro-ncrv.nl/katholieknieuws