Estland: het is goed om de geschiedenis niet te vergeten

Esten hopen op de zaligverklaring van aartsbisschop Edouard Profittlich, die tijdens de Sovjetbezetting het tragische lot van zoveel Esten deelde.
28/08/2020 - 09:00
Herdenkingsmonument voor het communisme in Tallinn (Estland)
Herdenkingsmonument voor het communisme in Tallinn (Estland) © Vatican Media

Naar aanleiding van de jaarlijkse Herdenkingsdag voor de Slachtoffers van het Stalinisme en het Nazisme (op 23 augustus) hebben de bisschoppen van Estland hun achterban eraan herinnerd dat er in bijna elk Ests gezin een geliefde het slachtoffer werd van deze moorddadige regimes.

De eerste katholieke bisschop van Estland sinds de Reformatie werd in 1942 naar de Sovjet-Unie gedeporteerd. Aartsbisschop Eduard Profittlich stierf in een sovjetgevangenis wegens haat tegen het geloof, net als veel andere Esten, herinnerde bisschop Philippe Jourdan, de apostolische administrator van Estland, tijdens de plechtigheid aan het monument met de namen van 22.000 slachtoffers van het communisme in de hoofdstad Tallinn. In bijna elke Ests gezin is er minstens één persoon overleden.

Vanaf juni 1960 begonnen de sovjets met de bezetting van Estland. Het betekende meteen het startschot voor massale deportaties, vooral van etnische Duitsers. Een van de ongelukkigen was aartsbisschop Eduard Profittlich. Hij had van de sovjets het bevel gekregen om naar Duitsland terug te keren. Maar hij weigerde, omdat hij zijn gelovigen niet in de steek wou laten. Op 27 juni 1941 werd hij gearresteerd en minder dan een jaar later, op 22 februari 1942, overleed hij in de Kirovgevangenis aan uithongering.  

Bron: Vaticannews.va