Nieuwe kluizenaar ingetrokken in Saalfelden

De 63-jarige Oostenrijkse protestant Matthias Gschwandtner is de eerste protestant die in de kluis in Saalfelden gaat wonen.
16/09/2020 - 11:29
De kluizenaarshut in Saalfelden
De kluizenaarshut in Saalfelden © Toeristische Dienst Saalfelden Leogang

De 63-jarige Oostenrijkse protestant Matthias Gschwandtner heeft in juni zijn intrek genomen in de Saalfeldener Klause, een van de laatste bewoonde kluizen in Europa. Hij volgt in de hermitage de Vlaamse diaken Stan Vanuytrecht op, die drie seizoenen de kluis bewoonde en aankondigde dat hij graag priester wil worden. 

Matthias Gschwandtner was tot aan zijn pensioen commercieel bediende bij een Oostenrijkse zoutfabriek. Hij heeft een passie voor tuinieren en vertelt dat hij na zijn pensioen eens wat anders wilde doen. Hij wil er zijn tijd besteden aan reflectie, meditatie en gebed. Ik wilde al heel lang een soort kloosterleven leiden, met een vaste structuur en tijd om na te denken en om me in het een of het andere persoonlijke onderwerp te verdiepen.

De kluis ligt op een hoogte van 1.001 meter op een bergflank boven Saalfelden im Pinzgau, in de omgeving van de Oostenrijkse stad Salzburg. In 1664 werd de in de rots uitgehouwen kluis omgebouwd tot kapel. Sindsdien werd de kluis, op zijn minst van de lente tot de late herfst, vrijwel ononderbroken bewoond. In de winter blijft de hermitage leeg vanwege de genadeloze kou en het lawinegevaar. Het ontbreekt er aan elektriciteit en stromend water.

Volgens Gschwandtner is de kluis zowel een aantrekkingspool als een uitkijkpunt. Per dag kunnen er tot 1.000 mensen langskomen. Velen gaan ook kort in gesprek. Vaak over het geloof, maar ook over onze verantwoordelijkheid voor de schepping. Sommigen zijn geïnteresseerd in de geschiedenis van de kluis, anderen willen weten hoe ik op het idee kwam om daar te gaan wonen. Sommigen gaan ook in gesprek over meer persoonlijke aangelegenheden. Ik probeer altijd tijd te maken voor hen. Eens zij vertrokken zijn is er tijd voor contemplatie, een klein gebed, geestelijke impulsen, een goed boek en om na te denken over God en de wereld.

Bron: Katholisch.de