Oudste geïllustreerde Bijbel ter wereld is gered
Ethiopië bevestigt zijn faam als een van de oudste bakermatten van het christendom ter wereld. In het Abuna Garimaklooster, op 2.000 meter hoogte in de hooglanden van Tigray in het noorden van Ethiopië, werd de oudst bekende geïllustreerde Bijbel ter wereld – bij wetenschappers gekend als de Garima-evangeliën - (her)ontdekt en inmiddels dankzij The Ethiopian Heritage Fund met Brits geld gerestaureerd.
De Bijbel werd eeuwenlang in een ronde hut, in het hart van het klooster, bewaard. De kloosterlingen kenden het bestaan al langer. Maar zij hielden dat angstvallig geheim voor de buitenwereld. Wellicht werd het kostbare manuscript mee daardoor, ondanks de vele invasies van moslims, tot op vandaag bewaard.
Recente koolstofproeven hebben de geïllustreerde Bijbel gedateerd tussen 330 en 650. Ethiopian Herald
Het klooster is genoemd naar zijn stichter Abba Garima. De Egyptische monnik arriveerde er in 494 en richtte enkele jaren later het klooster op. Hij is ook de maker van deze geïllustreerde Bijbel uit twee delen, die hij volgens de legende in één dag zou hebben geschreven. Volgens die overlevering liet God die dag speciaal langer duren totdat hij zijn werk had voltooid. De tekst werd geschreven op geitenleer in het Ge'ez, een vroeg-Ethiopische taal.
Het eerste deel, Garima I, bevat een complete cyclus van tien pagina's, versierd en vergelijkbaar met die van de beroemde Codex Rabbula van 586 na Christus. Het tweede deel, Garima II, bevat verfijnde illustraties, met koptische schilderkunst. Daarbij ook erg mooie portretten van de evangelisten. Beide delen worden beschermd met metalen platen.
Op vraag van de monniken van het klooster heeft de Franse regering in 2012 een Abba Garima-museum opgericht. Dat museum staat niet alleen in voor de conservatie en expositie van de geïllustreerde Bijbel. Er zijn ook vele andere kostbare historische objecten te zien van het klooster.
Bron: Kipa-Apic/EPA